Berat Albayrak: PANDEMİ OLMASAYDI ENFLASYON HEDEFİNİ RAHAT YAKALARDIK

Berat Albayrak: PANDEMİ OLMASAYDI ENFLASYON HEDEFİNİ RAHAT YAKALARDIK
Son günlerde yükselen döviz kuru karşısında değer kaybı hızlanan TL’ye ilişkin uzun süredir sessizliğini koruyan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, CNN Türk’te katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde...

Son günlerde yükselen döviz kuru karşısında değer kaybı hızlanan TL’ye ilişkin uzun süredir sessizliğini koruyan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, CNN Türk’te katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ’’Enflasyon açısından sürece baktığımızda hedefimiz 8.5'ti, pandemi olmasaydı rahat yakalayacağımızı düşünüyordum’’ diyen Albayrak çift hanedeki enflasyona ilişkin; kur maliyetinin enflasyona negatif etkisi olmayacağını dile getirdi. Yıl sonu enflasyon hedefi ise tek haneydi.

“Önemli olan kurun seviyesi değil’’

Albayrak, ’’Türkiye faizde ve kurda daha az bağımlı olduğu güçlü bir sürece girecek. Önemli olan kurun seviyesi değil, rekabetçi olup olmadığı. Türkiye'de kur ilk defa rekabetçi ve Türkiye ekonomideki dalgalanmaları yönetebiliyor" dedi.

Albayrak: Dolarla bir işiniz var mı?

‘Kur yükselince telaşlanıyorum, endişelenmeli miyiz?’ sorusuna Bakan Albayrak, ‘’Dolarla mı maaş alıyorsunuz? Dolarla bir işiniz mi var? Öncelikle onu sorayım. Kur algısıyla ekonomiyi ölçme konusunda bir psikolojiye girilmiş. Eskiden kur çok daha fazla etkiliyordu. Şimdi ekonomide bir dönüşüm var. 2 sene önce de bu seviyelerdeydi, düştü’’ İfadelerini kullandı.

“DOLARLA İŞİMİZ VAR’’

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın açıklamalarının ardından ekonomist ve akademisyenler başta olmak üzere sosyal medyada tepkiler de ardı ardına geldi.

Prof. Dr. Uğur Emek: Mega projelerde verilen döviz garantileri nedeniyle, dolar kuru 10 kuruş arttığında, ülkenin TL cinsinden borcu 14,6 milyar TL artıyor. Bu para bir yıl boyunca 523 Bin vatandaşımıza net asgari ücret ödeyebiliriz. 10 kuruşluk kur artışı ülkenin dış borcunu, 43 mlyr ₺ artırıyor.

Prof. Dr. Özgür Demirtaş: Dolarla işimiz var: 1) İhracat yapmak için dışarıdan aldığımız tüm ara mallar dolarla. 2) Elektrik dolarla. 3) Doğalgaz dolarla. 4) Yediğimiz gıdaların tohumları dolarla. 5) Gübre dolarla. 6) Bir gömlek Türkiye’de dikilse bile dışarıdan aldığımız pamuk dolarla; dokuma makinası dolarla…

Özcan Kadıoğlu: Ben dolarla maaş almıyorum ama devletimin yurt dışına 96 Milyar $ borcu var. Kısaca dolar kuru 10 kuruş artınca Türk milletinin ödeyeceği vergi 9,6 Milyar TL artıyor. Bu artış ile bir Körfez Geçiş Köprüsü yapılabiliyor veya 40 kuruş artış ile bir Atatürk Barajı yapılabiliyor.

Ekonomist Refet Gürkaynak: Bir yandan fakirleştirilip bir yandan alay edilmek eğlenceli mi gençler? En azından bir kişinin çok eğlendiğini görebiliyoruz.

Uğur Gürses: 'TL'ye kontrollü değer kaybettiriyoruz' denmeye başlanmış... Yine soralım; bunun için 60 milyar dolar ezilir mi?

İYİ Parti İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu: Berat beyi izleyenlerin “Allah gerçekten bu millete ve memlekete yardım ediyor” diyerek ekonominin mevcut haline şükrettiğine adım gibi inanıyorum.