BEŞTEPE TASARRUFTAN MUAF

Son Güncellenme Tarihi: Temmuz 1, 2021 / 09:20

Kamu kurum ve kuruluşlarında alınacak tasarruf tedbirleriyle ilgili genelge Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı ve TBMM Başkanlığı Genel Sekreterliği’nin, tasarruf tedbirlerine ilişkin genelgenin dışında bırakılması dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan genelgede, kamu kurum ve kuruluşlarında araç kullanımından cep telefonu faturalarına, gazete ilanlarından davet ve etkinlik organizasyonuna kadar çok sayıda kalemde yapılacak kesintinin ayrıntıları yer alıyor. Genelge, kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşları da kapsıyor.
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı ve TBMM Başkanlığı Genel Sekreterliği, tasarruf tedbirlerine ilişkin genelgenin dışında bırakıldı. 2018 yılında kurulan Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı’nın altında Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü, Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü, Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü, Destek ve Mali Hizmetler Genel Müdürlüğü ve Koruma Hizmetleri Genel Müdürlüğü olmak üzere beş idari birim bulunuyor. Kuruluşundan bu yana başkanlığını Metin Kıratlı yürütüyor.
2019 YILINDA 3 MİLYAR 920 MİLYON HARCAMA
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kasım 2020’de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na yaptığı sunumda, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı ile ofislerin 2019 yılı toplam harcamasının 3 milyar 920 milyon TL olduğunu söyledi. Oktay’ın açıklamasına göre, bu bütçe 2021 yılında yüzde 28 artırılarak 4 milyar 39 milyon TL’ye yükseltildi.
Genelgenin kapsamı dışında tutulan diğer kurum olan TBMM Genel Sekreterliği de üç Genel Sekreter Yardımcısı, Hukuk Müşavirliği, Satınalma Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Genel Sekreter İdari Şubesi, Sivil Savunma Uzmanlığı, Dış İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü’nden oluşuyor.

“İLK İŞ SARAYIN LÜKS HARCAMALARINI KISMAK OLMALI”

Ekonomistlere göre, genelgede kapsam dışı olan kurumlar aslında tasarrufun en çok işe yarayacağı kurumlar olarak tanımlanıyor. Konuyla ilgili İktisatçı Mahfi Eğilmez, “Genelgenin getirdiği önlemlerden Cumhurbaşkanlığı ve TBMM muaf. Oysa tasarrufun asıl yapılması gereken yerler orası” açıklamasını yaparak tepkisini dile getirdi.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de “Kamuda tasarruf için ilk iş, günlük gazete alınmasını sonlandırmak değil, sarayın lüks harcamalarını kısmak olmalı. Sarayın lüks uçak ve helikopterlerlerden oluşan taşıt filosunu yarı oranında azaltmakla işe başlayın” dedi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top