Beyaz Yakalıdan Melek Yatırımcı olur mu?

Son Güncellenme Tarihi: Nisan 6, 2021 / 11:00

Her Cuma eski dostum ve Nova Nora’nın kurucu ortağı Hakan Erten ile Clubhouse’da çeşitli konularda sohbetler yapıyoruz. Bu hafta en kalabalık oturumlarımızdan birini yönettik: Melek Yatırımcılık.
Melek Yatırımcı, erken aşama girişimcilere ilgi, bilgi, bağlantı ve para ile yatırım yapıp, bunun karşılığında bu girişimlerin şirketlerinden hisse alan insanlardır. Melekler kendi paralarını girişimlere koydukları için karar vermekte daha özgür ve daha risk alabilen profillerden oluşur. Genel olarak temel motivasyonları zenginlik, şöhret, öğrenme ve gönül borcu olarak özetlenebilir.
Zenginlik ve öğrenme: Melek Yatırımcılar çok erken aşamada bir girişime yatırım yaparak ileride büyüyen bir şirketin yatırımcısı olarak kazanacakları geri dönüşe odaklanmak zorundadırlar. Zenginliklerini değerlendirmenin ve portföy yönetiminin temel kurallarına uyarlarsa, bildikleri alanlara odaklanıp girişimcilere iş ağlarına erişim ve bilgilerinden yararlanma imkanı verirlerse, yatırımlarının üzerine bilgi ve öğrenme zenginliğine de erişebilirler. Kendini geliştirmek için, yurtdışında saygın bir Üniversite’den alacağı bir üst düzey yönetici sertifikasyonunu almak için vereceği parayı, merak ettiği bir konuda çalışan ve bilgisine güvendiği bir ekibe yatıran bir beyaz yakalı, ilgilendiği alanda çok daha canlı ve gerçek bilgilere ilk elden ulaşacaktır. Maddi varlıklarının kendi yaşam kalitesini azaltmayacak kadar küçük bir kısmını bu alanda değerlendirmelerini önerdiğim Beyaz Yakalılar, kendilerinden daha azimli, öngörülü, hevesli ve bilgili insanların yolculuklarına eşlik etmek için bu yola çıkarsa, yolun sonunda maddi zenginlik olmasa da bilgi ve uygulama zenginliği kazanacaktır. Bu yatırılan paranın boşa harcanacağı anlamına gelmez. Önerim, hedefini yurtdışına çevirme cesareti gösteren girişimcilere odaklanıp, girişimciyi boğmayacak ve kısıtlamayacak koşullar ve tamamen yasal dayanağı olan anlaşmalar ile onlara yatırım yapmak. Zira Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik cendereden kurtulabilirlerse ve yurtdışında büyüyebilirlerse yapılan yatırımların geri dönüşü olacağına inancım yüksek.
Gönül Borcu ve Biriken Sosyal Krediler ile Yapılan Yatırımlar: Ben uzun süre yurtdışında yaşayıp çalıştıktan sonra melek yatırımcı olabildim. Senede düzenli olarak 2 yatırım yapabiliyorum. Bu konuda birçok akranıma göre daha atılgan olmamın sebebi, ileride ortaya çıkabilecek daha büyük değerleri kaçırmak istememem kadar, bu ülkenin genç girişimcilerine, ülkenin içinde bulunduğu rant temelli ekonomik sisteminden daha çok güveniyor olmam. Kariyerim boyunca Dünya’nın birçok yerinde yaşarken, yerleşik varlık yaratmaktan çok sosyal varlık yaratmaya odaklandım. Kendi bağlantılarımı Ortadoğu’ya açılmaya çalışan bir nesnelerin interneti girişimcisi için, insan kaynakları departmanına hizmet veren bir pazar yeri girişimcisinin Japonya’daki bir üst düzey yöneticiye ulaşması için, lisemden mezun bir girişimcinin yeni ürününü pazarlayacak bir uzman araması için harcamanın, bu topraklardan çıkan değerleri koruyabilmek için yapabileceğim en doğru yatırım olduğuna inandığım için bu işi yapıyorum.
Bu konuda nereden ve nasıl başlayacağını bilemeyen onlarca belki binlerce Beyaz yakalı yönetici var, onlara tavsiyelerimi şöyle sıralayabilirim:
Dünya’nın ve kendi sektörünüzün 10 sene sonra nereye gidiyor olduğuna dair birkaç yazı ve rapor okuyun. Eğer yeni teknolojiler (Yapay Zeka ve Otomasyon gibi) ve yeni modeller (Platform Şirketleri ve SaaS gibi) ile ilgili kuvvetli bir görüş oluşturursanız, o alandaki girişimcileri takip etmeye başlayın.
Öncelikle Startup Turkey gibi sadece yerli girişimcilerin değil yabancı girişimcilerin de katıldığı etkinliklere dahil olun ve girişimcilere vakit ayırın. Tecrübelerinizi ve iş ağınızı onlara açın. Bu hamleler, sizin girişimciler arasında değerli bir kaynak olarak tanınmanızı sağlar.
Bu işin özellikle yurtdışında nasıl yapıldığına dair çevrimiçi kaynakları okuyun ve sosyal medyada takip etmeye başlayın.
Melek yatırım ağlarının portföylerine bakın ve nasıl sonuçlar elde ettiklerini inceleyin.
Global tecrübesi olan isimler ile tanışmaya ve onlara danışmaya başlayın. Melek yatırımcılar yeni nesilden bu alana girmek isteyen kişilere zaman ayırmayı sever.
Maddi varlığınızı ve yaşam standardınızı bozmayacak miktarı hesaplayın, bu işin hukuki tarafları ile ilgili girişim yatırımcılığına hâkim avukatlardan bilgi alın.
İlk yatırımınız için kendi ilgilendiğiniz ve çevreniz olan alanda en az 10 girişimci görmeden karar vermeyin.
Girişimci ile iletişimi koparmayın. Girişimciye size her zaman danışabileceğini ve sizin yatırdığınız parayı tamamen kaybetse bile, bunu dürüst bir şekilde yaparsa, sizin öğrenmenize yaptığı katkının değerini yine de bileceğinizi unutturmayın.
Büyüyen ve başarılı olmaya devam eden girişimlerdeki hisse oranınızı korumak için ek para biriktirmeye çalışın.
Yatırım yaptığınız girişimcilerin de insan olduklarını; hedeflerinin sapabileceğini, çok zor zamanlar geçireceklerini, bazılarınızın mesaili işinizde harcadığınızdan çok daha fazla zaman ve emek harcadığını unutmayın. Onlara yanınızda çalışan bir grup genç muamelesi yaparak tüm bu zorluklar içinde hayallerini gerçekleştirmeye çalışan bu insanların cesaretini kırmayın.

Ozan Sönmez

Girişimci, Melek Yatırımcı & Eğitmen
Ozan, global startuplara yönelik hızlandırıcı programlar tasarlayan, eğitmenlik ve mentorluk yapan bir startup geliştiricisi olmanın yanı sıra, kendisi de girişimci ve melek yatırımcıdır. 2021 UC Berkeley Sutardja Center for Entrepreneurship and Technology (SCET) tarafından seçilen ilk Türk Global İnovasyon Büyükelçisi olmuştur. 2020-2021 arasında, Silikon Vadisi menşeli Global Innovation Catalyst’in büyümeden sorumlu yöneticisi olarak görev alan Ozan, Stanford Üniversitesi CPD’nin startup programının kurucu eğitmenlerinden biridir.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top