Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

‘Bi Fransızlara bakıp çıkıcam’

Avrupa’da yılın ilk ve tek uluslararası otomobil fuarı bugün Paris’te düşük katılımla kapılarını açıyor. 4 yıl aradan sonra açılan fuara ağırlıklı olarak ev sahibi grup ve markalar damga vurmaya hazırlanırken, Asyalı markalar da dikkat çekiyor.

AVRUPA’da uzun yıllardır Frankfurt fuarı ile dönüşümlü olarak 2 yılda bir düzenlenen Uluslararası Paris Otomobil Fuarı, 4 yıl aranın ardından bugün basın günüyle kapılarını ziyaretçilere açıyor. Mondial de l’Auto 2022 ismiyle düzenlenen fuar 18-23 Ekim tarihlerinde Paris’teki Porte de Versailles’de ziyaret edilebilecek. 2020 yılında pandemi nedeniyle iptal olan Paris fuarı bu yıl Avrupa’da düzenlenen ilk ve tek uluslararası otomobil fuarı özelliğine de sahip.

FUARLARA İLGİ AZALDI
Aslında pandemi öncesinde dünyada otomobil fuarlarına olan ilgide ciddi bir düşüş yaşanmaya başlamış, birçok uluslararası marka otomobil fuarlarına katılmama kararı almıştı. Neredeyse her ülke kendi markalarına özel fuarlar düzenlemeye başlamıştı. Pandemiyle birlikte zorunlu iptallerle aslında bu süreç daha da hızlandı. Bugün kapılarına açan Paris fuarına baktığımızda da, 4 yıl ara vermesine rağmen katılan marka sayısındaki düşük sayı dikkat çekiyor. Birkaç Çinli marka olmasa neredeyse Fransız gruplara özel fuar olacakmış.

SLOGANI: DEVRİM BAŞLADI
Elektrifikasyon, hibridizasyon, hidrojen, ultra bağlantı, “akıllı” otomobillere dikkat çekilen fuarın sloganı, “Devrim başladı” olarak nitelendiriliyor. Katılanlara baktığımızda ise ağırlıklı olarak Fransız Renault Grubu ile Stellantis Grubu markalarını görüyoruz. Aslında bir bakıma iki büyük grubun gövde gösterisini izleyeceğiz. Renault Grubu, Renault, Dacia, Alpine ve Mobilize markalarının yeni modellerini fuarda sergilerken, Stellantis Grubu ise Peugeot, DS ve Jeep markalarıyla dikkat çekmek istiyor. Bir merak edilen Fransız marka ise hidrojenli araç geliştiren NamX. Çinli BYD, Great Wall ve Vietnamlı Vinfast fuarın Asyalı markaları olarak yer alırken, elekrikli araç girişimi Fisker’de SUV modelini Paris’te sergileyecek. Mercedes ise yeni elektrikli modeli EQE’yi fuar dışında ama Paris’te tanıtacak.

3 dünya lansmanı
RENAULT, Paris fuarında ikonik modellerinden biri olan Renault 4’ün yeniden yorumlanan versiyonunu ve aileler için tasarlanan Kangoo E-Tech elektrikli modelinin dünya lansmanını yapacak. 50. yaşını kutlayan Renault 5’in de sportif ve sıra dışı bir konsept versiyonu sergilenecek. Renault ayrıca fuarda yeni Renault Megane E-Tech %100 elektrikli ve yeni Austral E-Tech hybrid modellerini de sergileyecek.

Paris Manifesto’su!
RENAULT Grubu bünyesindeki Dacia, kısa bir süre önce tanıtılan MANIFESTO konsept otomobilini ve yeni marka kimliğiyle birlikte tamamı yenilenen tüm ürün gamını fuarda sergileyecek. Duster, ilk kez bir özel seri versiyonuyla da dikkatleri üzerine çekecek. Ayrıca Dacia’nın ilk HYBRID 140 motoru da tanıtılacak.

Geleceğin yarışçısı
RENAULT bünyesindeki spor otomobil markası Alpine, bugünün ve yarının spor otomobillerini fuarda sergileyecek. En güncel yenilikler ve Formula 1 çözümünün yanı sıra marka, ürün ve spor stratejisinin geleceğini somutlaştıran tamamen yeni bir konsept otomobilin dünya tanıtımını yapacak. Bu aynı zamanda markanın dönüşümünde yeni bir aşamayı da temsil ediyor.

Yeni ulaşım çözümleri
YİNE Renault bünyesindeki kurulan mobilite şirketi Mobilize, geleceğin araçları, konseptleri ve özellikle de araç paylaşımı için tasarlanan ve aynı zamanda abonelik ile herkesin kullanımına da açık olan Mobilize Duo ile kentlerdeki ulaşım vizyonunu gözler önüne serecek. Ortak kullanım için tasarlanan ve bir dizi hizmetle birlikte pazarlanan bu sistemler, kent hayatında ulaşımı kolaylaştırmayı hedefliyor. Mobilize ayrıca enerji çözümlerini ve enerji alanındaki vizyonunu da fuarda paylaşacak.

Kapsülü tak yoluna bak
PARİS merkezli otomotiv girişimi NamX, hidrojenle çalışan yenilikçi elektrikli modelini ilk kez fuarda sergileyecek. Pininfarina tarafından tasarlanan araç gücünü hidrojen kapsüllerinden alacak. NamX’in patentli teknolojisi, sabit bir hidrojen tankını ve ikincil tanklar olarak aracın arkasında yer alan altı ek çıkarılabilir kapsülü birleştiriyor. Bunun araca 800 km menzil sağlayacağı vaat ediliyor. Hidrojen teknolojisinden dolayı araç SUV yerine HUV olarak adlandırılıyor. Araç siparişe açılırken, teslimatlar 2025'te. 2 farklı versiyonu bulunan aracın fiyatları ise 65 bin ila 95 bin Euro arasında değişiyor.

Ve sahne yeni 408 ile elektrikli 208’in
PEUGEOT, Paris fuarında yeni modeli 408 ve yeni E-208’in dünya lansmanlarını yapmaya hazırlanıyor. Yeni 408, her açıdan görülebilecek şekilde büyük şeffaf bir küre içinde sergilenecekken, elektrikli E-208, %15 güç ve %10,5 menzil kazanımı sağlayan, süper verimli, tamamen elektrikli güç-aktarma sistemiyle görücüye çıkacak. Fuar kapsamında ayrıca 9X8 Hybrid Hypercar ve aynı tasarım ve mühendislik ekibi tarafından geliştirilen, 360 beygir hibrit güce sahip yol versiyonu 508 PSE de sergilenecek.

İlk elektrikli Jeep!
STELLANTİS bünyesindeki Jeep markası, Paris fuarında tamamen yeni ve tamamen elektrikli ilk modeli olan Avenger’ı tanıtacak. Wrangler, Compass ve Renegade’in 4xe hibrit modelleriyle birlikte elektrikli ürün gamına katılacak olan Jeep Avenger tam 400 kilometrelik elektrik menzil sunuyor. Avrupa’da üretilecek araç 2023 yılı sonunda Türkiye’ye gelecek.

Vietnam’dan Paris’e elektrik çıkarması
VİETNAM’ın ilk yerli markası VinFast, Paris fuarında VF6, VF7, VF8 ve VF9 olmak üzere 4 elektrikli modelini Avrupa’da ilk kez sergileyecek. 4 elektrikli model 10 yıl garantiyle satışa sunulacak.

Çinliler Avrupa’da satışa başlıyor
ÇİNLİ Great Wall, Paris fuarında Ora markasıyla yer alırken, BYD ise Avrupa’da satışına hazırlandığı 3 modeli sergileyecek. Ora’nın 320 km menzile sahip Funky Cat modeli Almanya’da 4.çeyrekte satışa sunulacak. BYD ise bu yıl sonundan itibaren Avrupa’da satışa sunacağı 3 elektrikli modeli Atto 3, Han ve Tang’ı Paris’te sergileyecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi