“Biden, denge politikasını fazla bulmuş olabilir”

“Biden, denge politikasını fazla bulmuş olabilir”
Endonezya’nın turistik adası Bali’de geçen hafta yapılan G-20 Zirvesi sonrasında Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin olarak ABD Başkanı Joe Biden, 6 NATO üyesi ülke ile birlikte bir “mini zirve” toplamıştı.Bu zirveye Cumhurbaşkanı...

Endonezya’nın turistik adası Bali’de geçen hafta yapılan G-20 Zirvesi sonrasında Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin olarak ABD Başkanı Joe Biden, 6 NATO üyesi ülke ile birlikte bir “mini zirve” toplamıştı.

Bu zirveye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte diğer NATO üyelerinin çağrılmaması tartışma yaratmıştı. Erdoğan, “Bu çok da önemli bir şey değil. Bizi daha önemli işlere davet ediyorlar” demişti. G-20’ye katılıp NATO üyesi olan ve Biden’ın düzenlediği mini zirveye davet edilmeyen sadece Erdoğan olmuştu.

ABD, Almanya, Kanada, Hollanda, Japonya, İspanya, İtalya, Fransa ve Birleşik Krallık’tan isimlerin katıldığı toplantıya davet edilen ülkelerden sadece Japonya NATO üyesi değildi.

Sözcü’nün haberine göre, Japonya’nın önde gelen medya kuruluşlarından Nikkei, “Biden, Bali’de Erdoğan’ı yok mu saydı yoksa Türkiye’nin NATO üyesi olduğunu mu unuttu” başlıklı bir analiz yazısı yayımladı. Analizde, “Ankara’nın denge politikası Washington’da baş ağrısı yaratıyor fakat coğrafya önemli” denildi. Makalede, “O toplantıda eksik olan bir kişi Cumhurbaşkanı Erdoğan’dı. 70 yıldır NATO’nun güneyini korudu. Biden, Türkiye’nin NATO üyesi olduğunu mu unuttu? Yoksa kasten mi görmezden geldiler” yorumu yapıldı.

DÖRT AYAKLI DENGE POLİTİKASI
Türkiye’nin son dönemde Rusya ile iyi ilişkiler içinde olduğunu ve bu durumun Rusya-Ukrayna savaşında bazı diplomatik kazançlar elde edilmesini sağladığının hatırlatıldığı analizde, “Biden, Erdoğan’ın bu jeopolitik denge politikasını biraz fazla bulmuş olabilir” ifadesi yer aldı. Makale için açıklama yapan ABD’li Dışişleri Bakanlığı eski siyaset planlama yetkilisi Rich Outzen, “Türkiye her zaman dört ayaklı bir denge politikası izledi. Kuzeyde Rusya ile yakınlaştı, doğuda Orta Asya’daki Türki ülkeleriyle, güneyde Orta Doğulu ülkelerle ve batıda Batı ile. Ne zaman Batı’dan baskı yükselse Ankara diğer müttefikleriyle yakınlaştı” dedi.

Makalede, Türkiye’nin ABD için kritik bir konumda olduğu ve Orta Doğu, Orta Asya, Kafkaslar, Balkanlar, Afrika ve Karadeniz bölgesi için kritik bir önemi olduğuna vurgu yapıldı.

Japon haber ajansının yayınladığı makalede, “Bu zor zamanlarda iki NATO müttefiki ABD ve Türkiye geri adım atarak bütün dünya için jeopolitik sonuçlar doğuracak ve ilişkileri onarılamaz bir biçimde bozulmadan önce yaratıcı çözümler bulmak zorunda. Bütün ülkeler Biden’ın ‘iyi adamlar-kötü adamlar’ çerçevesine uymuyor” denildi.