Biden- Erdoğan arasındaki ilk temasta ‘1915’ gerilimi

Biden- Erdoğan arasındaki ilk temasta ‘1915’ gerilimi
ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında ilk telefon görüşmesi dün yapıldı. Bloomberg’in iddiasına göre görüşmede Biden, Erdoğan’a 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanıyacağını...

ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında ilk telefon görüşmesi dün yapıldı. Bloomberg’in iddiasına göre görüşmede Biden, Erdoğan’a 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanıyacağını söyledi. CNN, “görüşmeye yakın bir kaynağa” dayandırdığı haberinde telefon görüşmesinin “gergin geçtiğini” belirtti.
Biden, 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak nitelediği takdirde, 40 yıl sonra 1915 olaylarını bir soykırım olarak açıkça tanıyan ilk ABD başkanı olacak.

Beyaz Saray’dan Biden ve Erdoğan’ın telefon görüşmesiyle ilgili yapılan açıklamada, 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak kabul edeceğine ilişkin bir ifadeye yer verilmedi. Beyaz Saray’ın açıklamasında, “Başkan Joe Biden, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüş ve iş birliği alanlarının artırıldığı ve anlaşmazlıkların etkili bir şekilde yönetildiği, yapıcı ikili ilişkilere duyduğu ilgisini iletmiştir. Erdoğan ile Biden, ikili ve bölgesel konuları ele almak üzere haziran ayındaki NATO Zirvesi’nde ikili görüşme yapma konusunda anlaştı” denildi.

ABD DIŞİŞLERİ: YARIN BİR AÇIKLAMA BEKLEYEBİLİRSİNİZ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Jalina Porter, Washington’un 1915 olaylarına ilişkin kararını açıklayacaklarını söyledi. Porter, düzenlediği basın toplantısında “Ermeni soykırımı ile ilgili olarak, yarın (bugün) için bir açıklama bekleyebilirsiniz» ifadelerini kullandı. Yetkili, konuya ilişkin daha fazla detay vermedi.
ABD Başkanı Joe Biden, geçen yıl başkan adayı iken yaptığı 1915 olaylarıyla ilgili açıklamasında, olayları ‘soykırım’ olarak tanımlamış ve başkan seçilmesi halinde bu yöndeki bir Kongre tasarısına destek vereceğini ifade etmişti.

SEÇİM VAATLERİNDEN BİRİYDİ

ABD’nin prestijli gazetelerinden The New York Times, Biden’ın 1915 olaylarından “Ermeni Soykırımı” olarak bahsedeceğini yazarken, Wall Street Journal da aynı iddiayı yazdı. Biden’ın seçim vaatlerinden biri, Ermeni soykırımını tanıyacak olmasıydı.

CUMHURBAŞKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Görüşmeyle ilgili Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan da açıklama yapıldı. Açıklamada, “Liderler, ikili ilişkilerin stratejik doğası ve karşılıklı çıkar ilişkileri temelinde iş birliğinin genişletilmesi amacıyla birlikte çalışmanın önemi hususlarında mutabık kaldı” denildi ve şöyle devam etti:
“Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ’nün ABD’deki varlığı ve ABD’nin Suriye’de PKK-PYD terör örgütüne verdiği destek gibi konuların çözüme kavuşturulmasının, Türk-Amerikan ilişkilerinin daha ileri seviyelere taşınması için önemli olduğunu ifade etti.”

Bu açıklamaların ardından Dışişleri Bakanlığı da, “Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ABD Başkanı Joe Biden’la yaptığı telefon görüşmesindeki hususların takibi amacıyla mevkidaşı Antony Blinken’la telefonda görüştü” açıklamasını yaptı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile telefonda görüştü.