Biden, Kongre onayından umutlu

Son Güncellenme Tarihi: Temmuz 1, 2022 / 12:55

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye’ye F-16 jetlerini satmaları ve bunları modernize etmeleri gerektiğini belirterek, Kongre’nin bunu onaylayacağına inandığını söyledi.

NATO Zirvesi sonrası Madrid’de basın toplantısı düzenleyen Biden’a, Bloomberg Beyaz Saray Muhabiri Jordan Fabian, Türkiye’ye F-16 jetlerle ilgili bir taahhütte bulunup bulunmadıkları sorusunu yöneltti. Biden, “Daha önce aralık ayında ne söylediysem aynısını söyledim: F-16 jetleri satmalı ve bu jetleri modernize etmeliyiz. Bunu yapmamak bizim çıkarımıza değil” açıklamasını yaptı.

Biden, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği konusundaki kararını etkileyecek bir anlaşmanın da söz konusu olmadığını da söyledi. Biden F-16 satışı için “Kongre’nin onayına ihtiyacımız var ve inanıyorum ki bunu yapabiliriz” dedi.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham de “NATO müttefikimiz Türkiye’ye F-16 satışı konusunda Biden yönetiminin kararını destekliyorum” paylaşımını yaptı.

KONGRENİN DESTEĞİ ZOR
The Financial Times, Ankara’nın 40 F-16 savaş uçağı ve 80 modernizasyon kiti satın alma talebine, Finlandiya-İsveç’in NATO üyeliklerine vetoyu kaldırmasından sonra Biden yönetiminden destek açıklaması geldiğine dikkat çekti. Ancak FT’ye konuşan ABD’li yetkililer, ‘hem F-16 hem de modernizasyon kiti satışının Kongre’den geçmesi zor’ mesajını verdi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top