Biden oval ofise çok yakın

Son Güncellenme Tarihi: Kasım 5, 2020 / 12:32

Amerika Birleşik Devletleri’ni (ABD), gelecek dört yıl boyunca kimin yöneteceğinin belirlendiği seçim için Amerikalılar oylarını kullandı. Dün gece açıklanan ilk sonuçlara göre, Joe Biden daha fazla delege sayısı ve oyla önde görünüyor. Her iki lider seçim sonuçlarıyla ilgili ilk konuşmasını yaptı. Biden destekçilerine sabırlı olmalarını, seçimi kazanacaklarını söylerken, Donald Trump Kuzey Carolina’da oy sayımının bir anda durduğunu belirterek seçimlere hile karıştırıldığını iddia etti ve Yüksek Mahkemeye gideceklerini belirtti. Gece yarısı itibariyle açıklanan son verilere göre, Joe Biden 264, Donald Trump 214 delegeyi garantilemiş durumda. 270 delegeye ulaşan başkanlığını ilan edecek.

ABD halkı 59. başkanlık seçimi için sandık başına gitti. Seçim, Cumhuriyetçilerin adayı Başkan Donald Trump ile Demokratların adayı Joe Biden arasında gerçekleşti.
Başkanın yanı sıra, Kongre’nin iki kanadı olan 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamı ile 100 üyeli Senato’daki 35 sandalye için de sandığa giden halkın yaklaşık 100 milyonu oyunu “erken” kullandı. En çok Covid-19 vaka ve ölümünün görüldüğü ABD’de uzun zamandır var olan posta yoluyla oy kullanma yöntemi, bu seçimde, seçmenlerin yüzde 70’ini kapsayacak şekilde genişletildi. Dün gün boyu seçimde yaşananlar şöyle:
Yerel saatle 19.00 (TSİ 03:00, 4 Kasım) itibariyle bazı eyaletlerde başlayan oy sayımı sonrası, Demokratların başkan yardımcısı adayı Kamala Harris, “sandıkları terk etmeyin” çağrısında bulundu.
TWITTER’DAN TRUMP’A UYARI
Twitter, oy sayımları sürerken erken zafer ilanlarını uyarı işaretiyle vermeye başladı. Başkan Donald Trump’ın Güney Karolina’yı kazandığını yazan “Team Trump” adlı resmi Twitter hesabının paylaşımı da bu uyarıların eklendiği tweet’ler arasında yer aldı.
ABD TARİHİNİN İLK TRANS SENATÖRÜ SEÇİLDİ
Başkanlık yolunda çekişmeye sahne olan Biden-Trump rekabetinin yanı sıra ABD seçimlerinde bir de ilk yaşandı. Demokrat Parti adına Delaware eyaletinden yarışa katılan 30 yaşındaki LGBT+ hakları aktivisti Sarah McBride ülke tarihinin ilk trans senatörü oldu.
TRUMP: SEÇİMİ ÇALMAYA ÇALIŞIYORLAR
Türkiye saatiyle 09.00’da sosyal medyan paylaşım yapan Trump, “Çok açık ara öndeyiz ama seçimi çalmaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı. Twitter, Trump’ın Demokratlara yönelik sarf ettiği “Seçimi çalmaya çalışıyorlar” iddiasına dair paylaşımına tartışmalı içerik uyarısı koydu.
BIDEN’DAN “SABIRLI OLUN” MESAJI
Sat 10.00 civarında destekçilerine seslenen Biden ise “Oy sayımı tamamlanana kadar sabırlı olun. Bu gece size bu seçimi kazanma yolunda olduğumuza inandığımızı söylemek için buradayım” dedi.
‘KAZANDIK, YÜKSEK MAHKEME’YE GİDECEĞİZ’
Öğle saatlerinde Beyaz Saray’da yeniden gazetecilerin karşısına geçen ve “Zafer” açıklaması yapan Trump, kazandığının ilan edilmesi için Yüksek Mahkeme’ye gideceklerini ve oy sayım sürecinin durdurulmasını isteyeceklerini söyledi.
TRUMP’A PENSİLVANYA VALİSİ’NDEN YANIT
Pensilvanya Valisi Tom Wolf, Trump’ın erken zafer ilanı sonrası “Pensilvanya’da daha sayılması gereken 1 milyondan fazla oy var. Pensilvanyalılara her bir oyu sayacağımıza dair söz vermiştim ve öyle de yapacağız” ifadesini kullandı.
Yine öğle saatlerinde Slovenya Başbakanı Janez Jansa, “Amerikan halkının Donald Trump ve Mike Pence’i bir 4 yıl daha seçtiği çok açık” ifadelerini kullandı.
BIDEN’IN KAMPANYA YÖNETİCİSİ: TRUMP’IN KONUŞMASI REZİLCE
Biden’ın kampanya yöneticisi Jen O’Malley Dillon, Trump’ın erken zafer ilan ettiği konuşmasına işaret ederek, “Trump’ın konuşması eşi benzeri görülmemiş şekilde uygunsuz ve rezilceydi” dedi.
ÇÖPTEN OY
PUSULALARI ÇIKTI
NBC’nin Houston’daki yerel televizyon kanalı KPRC’nin haberine göre, Louisiana eyaletine postayla gönderilen oy pusulasının çöpe atılmış olduğu tespit edildi. Öğleden sonra ortaya çıkan pusulanın kapalı zarfının açılmadığı görüldü.
TRUMP’TAN ‘HİLE’ İMASI
Trump, gün boyu oy sayımına yönelik itirazlarını sürdürdü. Trump, “Her yerde Biden oyları buluyorlar. Pennsylvania, Wisconsin ve Michigan’da… Ülkemiz için çok kötü” ifadelerini kullandı.
TRUMP’IN SEÇİM EKİBİ DAVA AÇTI
Trump’ın seçim ekibi de Michigan’daki oy sayım işlemlerinin durdurulması için dava açtı. Yapılan açıklamada, “Halihazırda açılmış ve sayılmış oy pusulalarının da yeniden gözden geçirilmesini talep ediyoruz” denildi.
BIDEN: KAZANAN BİZ OLACAĞIZ
Türkiye saatiyle gece 00.10 sıralarında yeniden kameraların karşısına geçen Joe Biden, “Bu gece uzun bir oy sayımından sonra kazanının biz olduğunu söylemek istiyorum” dedi.
“Kampanyamızla gurur duyuyorum. Demokratların adayı olarak seçime girdim ancak tüm Amerikalıların başkanı olarak yöneteceğim” diyen Biden, “Her oy sayılmalıdır. Halk susturulamaz, halka baskı yapılamaz, halk teslim olmayacak. Dostlarım, buradan muzaffer olarak çıkacağımıza inanıyorum. Bu sadece benim zaferim olmayacak, hepimizin zaferi, Amerika için demokrasinin zaferi olacak” ifadelerini kullandı.
GECE YARISI İTİBARİYLE SON DURUM:
Trump; Florida, Texas, Ohio, Kentucky, Kansas, Louisiana, Indiana, Wyoming, West Virginia, South Carolina, Idaho, Alabama, Mississippi, Tennessee, Oklahoma, Arkansas, Utah, South Dakota, North Dakota, Missouri, Nebraska, Iowa ve Montana eyaletlerinde kazandı.
Joe Biden ise; Wisconsin, Maine, Arizona, Hawaii, Minnesota, Colorado, New Mexico, California, New Hampshire, Oregon, Vermont, Virginia, Washington, Rhode Island, New York, New Jersey, Massachusetts, Maryland, Illinois, Delaware, Connecticut, District of Columbia ve ayrıca Michigan’da ipi göğüsledi.
Şimdi gözler kilit eyaletler olarak adlandırılan Pennsylvania, Georgia’da.

ABD başkanlık seçiminde son 120 yılın en fazla katılımı gerçekleşti

ABD’de dün yapılan 59. başkanlık seçimlerinin 1900’den bu yana en yüksek katılım oranına sahip olduğu belirtildi.
Başkanlık seçimlerinde oylama bilgilerini derleyen internet sitesi “ABD Seçimler Projesi” yöneticisi Florida Üniversitesi’nden seçim uzmanı Profesör Michael McDonald, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ilk belirlemelere göre seçimlerde 160 milyon oy kullanıldığını kaydetti.
Bu oranın ülkedeki seçmen kitlesinin yüzde 66,9’una denk geldiğine dikkati çeken McDonald, “Bu bir yazım hatası değil. 2020 başkanlık seçimi, 120 yılın en yüksek katılım oranına sahip oldu” ifadesini kullandı.

CHP’li Tanal’dan Trump
Ve Biden’a: Geleyim mi?

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, oy sayımı devam eden ABD başkanlık seçimini ti’ye alan bir paylaşım yaptı. 31 Mart 2019’daki seçimde oy torbalarının üzerinde yattığı bir fotoğrafını Twitter’dan paylaşan Tanal Donald Trump ve Joe Biden’ı etiketkeyerek “Geleyim mi? Shall I come?” diye sordu.

Biden tüm adaylardan çok oy aldı

Demokrat Parti adayı Joe Biden şimdiye kadarki tüm başkan adaylarından daha çok oy aldı. Gece yarısından itibaren 69 milyon oyu geçen Biden, 2008’de Barack Obama’nın aldığı 70 milyon oyu geride bırakmış oldu.

Rapçi aday Kanye West’e 60 bin oy

ABD seçiminde başkanlık için tek adaylar Donald Trump ve Joe Biden değildi. Adaylığını geç açıkladığı için her eyalette seçime giremeyen Kanye West, 12 eyalette 60 bin oy aldı. West, 2024 seçiminde de aday olmayı düşündüğünü açıklamıştı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top