Biden: Şaşırdım ama belgelerin içeriğini bilmiyorum

Biden: Şaşırdım ama belgelerin içeriğini bilmiyorum
ABD Başkan Joe Biden’a Meksika ziyaretinde düzenlediği basın toplantısında eski ofisinde bulunan resmi belgelerle ilgili tartışma soruldu. Biden, ekibinin yapılması gerekeni yaparak bulunan belgeleri derhal Ulusal Arşiv’e teslim...

ABD Başkan Joe Biden’a Meksika ziyaretinde düzenlediği basın toplantısında eski ofisinde bulunan resmi belgelerle ilgili tartışma soruldu. Biden, ekibinin yapılması gerekeni yaparak bulunan belgeleri derhal Ulusal Arşiv’e teslim ettiğini ve inceleme sürecinde işbirliği yaptıklarını vurguladı.

Biden söz konusu belgelerin başkan yardımcılığı görevinden ayrıldıktan sonra Pennsylvania Üniversitesi’nde fahri öğretim üyesi olduğu dönemde tahsis edilen ofis boşaltılırken avukatları tarafından bulunduğunu söyledi.

“Beni tanıyanlar resmi belge konularını ne kadar ciddiye aldığımı bilir. Belgeleri avukatlar bulur bulmaz yapmaları gerekeni yaptılar ve Ulusal Arşiv’e haber verdiler. Orada hükümete ait kayıtların olduğunu öğrendiğime şaşırdım. Belgelerin içinde ne olduğunu bilmiyorum. Avukatlarım da sormamamı önerdi” dedi.

ABD Başkanı inceleme sürecinde tamamıyla işbirliği yaptıklarını ve incelemenin yakın zamanda sonlanacağını umduğunu söyledi.

BELGELERDE NE VAR?
Belgeler başkent Washington’daki Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement adlı düşünce kuruluşunda, Biden’ın daha önce kullandığı ofis boşaltılırken Biden’ın avukatları tarafından bulundu. Kilitli bir dolapta kişisel belgelerle birlikte bulunan materyaller 2 Kasım’da Ulusal Arşiv’e teslim edildi.

Biden ve danışmanları, bu ofisi 2017 yılı ortalarından 2020 yılındaki başkanlık seçimleri için kampanyanın başlangıcına kadar kullanmıştı. Ofis kapatılırken bulunan belgeler öncesinde Ulusal Arşiv’den herhangi bir talep gelmemişti.

New York Times ve CNN’in haberine göre, ofiste Biden’ın eski Başkan Barack Obama döneminde başkan yardımcısı olarak görev yaptığı döneme ait bulunan az sayıda belge arasında yabancı ülkelere ilişkin brifing materyalleri vardı. Ofiste bulunan az sayıda gizli belge arasında Ukrayna, İran ve İngiltere’ye ilişkin konuları kapsayan brifing materyalleri de bulunuyor.