Biden, 'soykırım' dedi

Biden, 'soykırım' dedi
ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray resmi sitesinden yaptığı yazılı açıklamada, 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanımladı. Bu tanımlama ile Biden, seçim öncesinde seçmenine yaptığı vaadi de yerine getirdi.Biden, mesajında,...

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray resmi sitesinden yaptığı yazılı açıklamada, 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanımladı. Bu tanımlama ile Biden, seçim öncesinde seçmenine yaptığı vaadi de yerine getirdi.

Biden, mesajında, "Her yıl olduğu gibi bugün de Osmanlı dönemi Ermeni soykırımında ölenlerin hayatlarını hatırlıyor ve böyle bir zulmün bir daha meydana gelmemesi için kendimizi yeniden taahhüt ediyoruz" dedi.

Açıklamada, "24 Nisan 1915'ten itibaren Konstantinopolis'teki Ermeni aydın ve cemaat liderlerinin Osmanlı yetkilileri tarafından tutuklanmasıyla bir buçuk milyon Ermeni tehcir edildi, katledildi veya bir imha kampanyasıyla ölüme yürüdü" ifadeleri kullanıldı.

Suçlamak için değil

"Tarihi onaylıyoruz. Bunu suçlamak için değil, asla tekrarlanmamasını sağlamak için yapıyoruz" diyen Biden, "‘Meds Yeghern’(Büyük Felaket) kurbanlarının önünde saygıyla eğiliyoruz ki olup bitenlerin korkunçluğu tarihte kaybolup gitmesin. Olup bitenleri unutmuyoruz ki nefretin her biçiminin yıkıcı etkisine karşı her daim tetikte kalalım. Amerikan halkı, 106 yıl önce başlayan soykırımda hayatını kaybeden tüm Ermenileri onurlandırıyor” ifadelerini kullandı.

Ankara tepkili

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Biden'ın  "soykırım" açıklamasından kısa bir süre önce Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan'a gönderdiği mesajda, "Türkler ile Ermenilerin yüzyıllarca süren ve insanlığa örnek olan birlikte yaşama kültürünün unutulmasına izin veremeyiz" dedi. Erdoğan "Bu tartışmaların üçüncü taraflarca siyasallaştırılarak ülkemize yönelik müdahale aracı haline getirilmesinin kimseye bir faydası olmamıştır. Bizi bir arada tutan ne çıkardır ne de hesaptır. Aynı ülkeye, aynı değerlere, aynı yüksek ideallere olan samimi bağlılığımızdır" dedi.

Erdoğan, sağlık çalışanları için verdiği iftardan sonra basın açıklaması yapsa da Biden'ın açıklamasını değerlendirmedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise "Tek gündemi ülkemize düşmanlık olan çevrelerin iftiralarını tekrar eden ABD Başkanının açıklamasını şiddetle kınıyor ve reddediyoruz" değerlendirmesini yaptı. ABD Başkanına kendi tarihine ve bugününe bakmasını tavsiye ediyoruz” dedi.

Kimseden ders alacak değiliz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Twiter'da yaptığı paylaşımda, "Tarihimiz hakkında kimseden ders alacak değiliz. Siyasi fırsatçılık barış ve adalete karşı en büyük ihanettir. Tek dayanağı popülizm olan bu açıklamayı tümüyle reddediyoruz" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada özetle, "1915 olaylarının niteliği politikacıların konjonktürel siyasi saiklerine veya iç siyaset mülahazalarına göre değişmez. Böyle bir tutum, tarihin yalnızca hoyratça tahrif edilmesine hizmet eder " ifadeleri kullanıldı.