Biden yine ‘Soykırım’ dedi, Erdoğan yine sessiz

Biden yine ‘Soykırım’ dedi, Erdoğan yine sessiz
1915 yılında 24 Nisan’dan itibaren Osmanlı Ermenilerinin “tehcir” edilmesi kararının ardından 107 yıl önce yaşanan katliamda yaşamını yitirenler anılıyor.ABD Başkanı Joe Biden, 24 Nisan yıldönümünde yaptığı yazılı...

1915 yılında 24 Nisan’dan itibaren Osmanlı Ermenilerinin “tehcir” edilmesi kararının ardından 107 yıl önce yaşanan katliamda yaşamını yitirenler anılıyor.

ABD Başkanı Joe Biden, 24 Nisan yıldönümünde yaptığı yazılı açıklamada 1915 Olayları’nı bir kez daha ‘Ermeni soykırımı’ diye andı. Dışişleri Bakanlığı, açıklamayı tepkiyle karşıladı.

Biden geçen yıl 24 Nisan’da ‘Soykırım’ diyen ikinci ABD başkanı olmuştu. Biden, dün de 24 Nisan için “Soykırımın başladığı tarih” ifadesini kullandı.

ABD Başkanı, ‘Ermenilerin soykırıma katlandıktan sonra kendi toplumlarını ve kültürlerini yeniden inşa etmeye odaklandıklarını, Ermeni Amerikalıların ABD’nin hayati bir parçası olduğunu’ ifade etti.

Biden’in açıklamasına AKP lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan dün gece saatlerine kadar herhangi bir tepki vermeyerek sessiz kaldı. Biden, uzun süre randevu taleplerine dönüş yapmadıktan sonra geçen yıl 23 Nisan’da Erdoğan’ı aramış 24 Nisan’da “Soykırım” diyeceğini bizzat Erdoğan’a söylemişti. Erdoğan ve iktidarın tepkisi çok düşük seviyede kalmıştı. Erdoğan, “Soykırım vakası”ndan sonra haziran ayındaki NATO toplantısında son anda Biden ile bir araya gelmiş, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, soykırım konusu için “Hamdolsun hiç gündeme gelmedi” demişti.

Dışişlerinden tepki
Erdoğan sessizliğini korurken dün Dışişleri Bakanlığı, Biden’ın “Soykırım” açıklamasına verdiği yanıtla “Ahlaken sorunlu, siyaseten art niyetli” diye tepki gösterdi:
“1915 olayları konusunda tarihi olgularla ve uluslararası hukukla bağdaşmayan açıklamaların geçerliliği bulunmamaktadır. Buna ABD Başkanı Biden’ın 2021 yılında yaptığı hatanın tekrarı niteliğindeki bugünkü talihsiz beyanı da dahildir. Siyasi saiklerle tarihi gerçekleri çarpıtan bu tür açıklamaları ve kararları reddediyor, bu yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz. Türkiye, bölgesinde ve dünyada barış ve istikrarın hakim olması, işbirliği ruhunun öne çıkması için çaba göstermektedir. Ermenistan’la başlatılan normalleşme girişimi bu anlayışın bir başka tezahürüdür.”

Erdoğan: Vefat eden Osmanlı Ermenilerini saygıyla yâd ediyorum
AKP lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan’a 24 Nisan mesajı gönderdi. Erdoğan, “Acıları büyütmek yerine bin yıla varan köklü birlikteliğimizden ilham alarak geleceği beraber inşa etmemiz gerektiğine inanıyorum. Nitekim komşumuz Ermenistan’la bu amaçla olumlu bir süreci başlatmış bulunmaktayız. Vefat eden Osmanlı Ermenilerini bir kez daha saygıyla yâd ediyor, hayatta olan yakınlarına samimi taziyelerimi iletiyorum” dedi.

Davutoğlu: Sırf randevu için sessiz kalmıştınız
Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, ABD Başkanı Biden’ın bir kez daha “Soykırım” demesiyle ilgili ilk kez aynı ifadeyi kullandığı geçen yıla gönderme yaptığı sosyal medya hesabından AKP lideri Erdoğan’a seslendi: “Geçen yıl sırf randevu alabilir miyiz diye sessiz kalmıştınız! ABD Başkanı Joe Biden yanlışta ısrar etti, 1915 olaylarıyla ilgili “soykırım” ifadesini yine kullandı. Bu saygısızlığın vebali sizin de omuzlarınızdadır. Joe Biden’ı talihsiz açıklaması nedeniyle şiddetle kınıyorum.”

Babacan: 1915’te hayatını kaybeden Osmanlı Ermenilerini anıyorum
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Ermeni halkının bugün derinden hissettiği acıyı anlıyor, 1915’te hayatını kaybeden Osmanlı Ermenilerini anıyorum” dedi. Babacan, Twitter hesabı üzerinden yayınladığı 24 Nisan mesajında şunları yazdı: “Geçmişte yaşanan acıların faili biz değiliz. Hepimiz, karşılıklı anlayış çerçevesinde birbirinin yarasını sarmaya çalışan Anadolu insanları olmalıyız. Bu vesileyle, Ermeni halkının bugün derinden hissettiği acıyı anlıyor, 1915’te hayatını kaybeden Osmanlı Ermenilerini anıyorum.”

Çelik: Biden’ın açıklaması tarihi ve hukuki dayanaklardan yoksun
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 Olayları’na ilişkin açıklamalarıyla ilgili, “Soykırım iftirasını sektör haline getiren lobileri memnun etmeyi amaçlayan açıklamasının hiçbir temeli olmadığını ifade ediyoruz” açıklamasını yaptı. Çelik, “Üstelik Başkan Biden’ın açıklaması Ermenistan’la yürümekte olan normalleşme sürecini sabote eder niteliktedir” dedi.