Bıden’dan bir haftada geri adım

Bıden’dan bir haftada geri adım
ABD Başkanı Joe Biden, Rusya lideri Vladimir Putin’in Ukrayna’ya karşı taktik nükleer silah kullanacağını sanmadığını söyledi. Biden, Putin’i “rasyonel” biri olarak tanımladı.Biden da geçen hafta New York’ta katıldığı...

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya lideri Vladimir Putin’in Ukrayna’ya karşı taktik nükleer silah kullanacağını sanmadığını söyledi. Biden, Putin’i “rasyonel” biri olarak tanımladı.

Biden da geçen hafta New York’ta katıldığı bir etkinlikte, Putin’in “nükleer, biyolojik ya da kimyasal silah kullanma potansiyelinden söz ettiğinde şaka yapmadığını” çünkü Rus ordusunun cephede “belirgin bir şekilde düşük performans sergilediğini” söylemişti. Biden, “Kennedy ve 1962’deki Küba Füze Krizi’nden beri bir armageddon ihtimali ile karşı karşıya kalmamıştık” demişti.

BİR HAFTADA NE DEĞİŞTİ?
Biden, önceki gün CNN’de katıldığı programda ise Putin’in Ukrayna savaşında taktik nükleer silah kullanma ihtimalini gerçekçi bulup bulmadığı sorusuna, “Böyle bir şey yapacağını sanmıyorum” yanıtını verdi. Biden, Putin’in “rasyonel” bir insan olduğunu ancak Ukrayna’da yanlış hesap yaptığını da söyledi.

Biden, Bali’de önümüzdeki ay yapılacak G20 zirvesi sırasında Putin’le görüşme konusunu ise şartlı olarak kabul edebileceğini kaydetti. Biden, “Bakın, onunla görüşme gibi bir niyetim yok. Ancak örneğin, G20’de bana gelip de (gözaltındaki ABD’li basketbol yıldızı) Brittney Griner’ın serbest bırakılması hakkında konuşmak istediğini söylerse onunla görüşürüm” dedi.