Biden’den kritik petrol kararı

Biden’den kritik petrol kararı
ABD Başkanı Joe Biden, stratejik petrol rezervinden günde 1 milyon varile kadar petrolün piyasaya sürülmesi talimatı vermeye hazırlanıyor. Kararın, ABD ve müttefiklerinin Ukrayna işgali sebebiyle Rusya’ya yaptırım uyguladığı...

ABD Başkanı Joe Biden, stratejik petrol rezervinden günde 1 milyon varile kadar petrolün piyasaya sürülmesi talimatı vermeye hazırlanıyor. Kararın, ABD ve müttefiklerinin Ukrayna işgali sebebiyle Rusya’ya yaptırım uyguladığı bir dönemde artan enerji fiyatlarını kontrol altına almak olduğu bildirildi. 

VAO’nın haberine göre stratejik rezervlerden petrolün ne kadar süre piyasaya verileceği ise henüz net değil. Biden’ın bu kararı, petrolün hem ABD içinde hem de dışında önemli bir zafiyet olmayı sürdürdüğü şeklinde yorumlanıyor. Yüksek enerji fiyatları Başkan Biden’ı iç siyasette zorlarken, Rusya’nın Ukrayna savaşında ihtiyaç duyduğu maddi kaynağı da milyarlarca dolar artırıyor. 

Stratejik rezervlerin piyasaya sürülmesi petrol fiyatlarını düşürecek bir baskıya yol açabilir. Ancak Biden daha önce de iki kez stratejik rezervlerden petrolün piyasaya sürülmesi talimatını vermiş; petrol piyasasında anlamlı bir değişiklik gözlemlenmemişti. 

Piyasalar Biden’ın kararına hızlı bir tepki verdi. Ham petrol fiyatları varil başına yüzde 3’ten fazla düşerek 104 dolara geriledi. Ancak yine de petrolün varil başına fiyatı geçtiğimiz yıla kıyasla 60 dolar daha yüksek ve dünya ekonomisinin Corona virüsü pandemisinden toparlanmaya başladığı bir dönemde arz, talebi karşılayamıyor. 

Cumhuriyetçi Kongre üyeleri sorunun Biden yönetiminin petrol ruhsatlarına ve Keystone XL gibi yeni boru hatlarının inşasına karşı olmasından kaynaklandığını iddia ediyor. 

Demokratlar ise ülkenin enerjide Rusya Cumhurbaşkanı Putin’in baskısına ve fosil yakıtlara bağımlılığı azaltabilecek, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir kaynaklara ihtiyacı olduğunu savunuyor.