Biden’ın ara seçim sınavı

Biden’ın ara seçim sınavı
ABD’de 8 Kasım’da yapılacak Kongre ara seçimleri, Başkan Joe Biden’ın siyasi kaderini belirleyecek. Seçimlere damgasını vuran meşruiyet tartışmaları ise demokrasinin gücü açısından bir sınav anlamı taşıyor. ABD, Başkan...

ABD’de 8 Kasım’da yapılacak Kongre ara seçimleri, Başkan Joe Biden’ın siyasi kaderini belirleyecek. Seçimlere damgasını vuran meşruiyet tartışmaları ise demokrasinin gücü açısından bir sınav anlamı taşıyor. ABD, Başkan Joe Biden’ın görev döneminin ikinci yarısına ve 2024 başkanlık seçimlerine önemli etkileri olması beklenen Kongre ara seçimleri için yarın sandık başına gidiyor. Demokratlar 2020 başkanlık seçimlerini kılpayı kazanmış, bu nedenle Kongre’nin iki kanadı; Temsilciler Meclisi ve Senato’da da kılpayı farkla çoğunluğu ele geçirebilmişlerdi. DW Türkçe’nin haberine göre, Temsilciler Meclisi’nde Demokratlar 212’ye karşı 220, 100 sandalyeli Senato’da ise 50’ye karşı 51 üyeyle çoğunluktalar. İki Başkanlık seçimi arasında yapılan Kongre ara seçimleri, Başkan’ın görev döneminin ortasına denk geldiğinden, seçmenin Başkan ve partiye yönelik memnuniyetinin ölçüldüğü bir referandum niteliği taşıyor. Demokratların Kongre’nin iki kanadından birini ya da ikisini de kaybetmesi durumunda Başkan Biden’ın, yasa çıkarma işlevi sekteye uğrayacağından “topal ördek” konumuna düşebilir. Anketlere göre yine başa baş geçmesi beklenen ara seçimlerde Cumhuriyetçilerin kazanma ihtimali oldukça yüksek görünüyor.


TÜRKİYE AÇISINDAN ARA SEÇİM
VOA Türke’nin haberine göre de Cumhuriyetçiler’in 8 Kasım’daki ara seçimlerde Senato’da çoğunluğu elde etmesi halinde, Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun başkanı değişebilir. Böyle bir durumda komisyon başkanı olması muhtemel isimlerden biri Cumhuriyetçi Senatör Jim Risch. Şu anda Dış İlişkiler Komisyonu’nun kıdemli üyesi olan Senatör Risch, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemlerini satın alması nedeniyle 2019’da Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı olduğu dönemde yaptırım tasarısını hazırlamış olan isimlerden.

Demokrat Partili Senatör Chris Van Hollen da Türkiye’ye F-16 satışı konusunda olumsuz görüşe sahip olan senatörlerden. Chris Van Hollen, ABD 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısına Türkiye’ye F-16 satışını sınırlandırıcı koşullara bağlayan eklemeleri sunan senatörlerden bir diğeriydi.

Maryland eyaletini temsil eden Demokrat Senatör, 8 Kasım’daki ara seçimlerde ikinci dönem için Cumhuriyetçi senatör adayı Chris Chaffee ile yarışıyor.