Biden’ın Demokrasi Zirvesi başladı, Erdoğan davet edilmedi

Biden’ın Demokrasi Zirvesi başladı, Erdoğan davet edilmedi
ABD Başkan Joe Biden, 111 ülkeden liderlerin katıldığı, sanal ortamda düzenlenen Demokrasi Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor. Zirvenin amacı, otoriter rejimlerdeki artış karşısında küresel demokrasiyi desteklemek olarak açıklandı.İki...

ABD Başkan Joe Biden, 111 ülkeden liderlerin katıldığı, sanal ortamda düzenlenen Demokrasi Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor. Zirvenin amacı, otoriter rejimlerdeki artış karşısında küresel demokrasiyi desteklemek olarak açıklandı.

İki gün sürecek zirve, bazı ülkelerin demokratik sicillerinin tartışmalı olmasına rağmen davet edilmeleri ve davet edilmeyenlerin şikayetlerinin gölgesinde toplandı.

Voice of America’nın haberine göre Biden, zirvenin açılış konuşmasında, demokratik kurumlarda küresel düzeyde bir erozyona dikkat çekti ve dünya liderlerine güçlerini birleştirme çağrısı yaptı.

Biden, Kongre ile birlikte dünya demokrasilerini desteklemek ve bağımsız medyaya destek vermek için oluşturulacak yeni bir girişime 424 milyon dolar ayrılması için çalıştıklarını belirtti. Bunun demokrasilerin desteklenmesi için çabaları arttırma konusunda kritik bir dönem olduğunu belirten Biden, ABD’de oy verme hakları yasası için Kongre’de verilen mücadeleyi örnek gösterdi ve ABD’nin kendi demokratik kurumlarıyla geleneklerinin karşı karşıya kaldığı zorluklara vurgu yaptı.

Demokrasinin dönemin en belirleyici mücadelesi olduğunu söyleyen Biden, demokrasiyi korumak için işbirliği gerektiğine dikkat çekti ve ‘‘Bizi birleştiren değerler etrafında toplanmalıyız’’ dedi. Biden, ‘‘Adalet, yasaların üstünlüğü, ifade ve toplanma özgürlüğü, basın özgürlüğü ve din özgürlüğü gibi temel özgürlüklerin arkasında durmalıyız’’ dedi.
Zirve, Biden’ın ABD’yi otoriter dünya güçleri Rusya ve Çin’le mücadelede yeniden küresel lider konumuna getirme konusundaki sözüne yönelik de bir sınav niteliğinde. Çin ve Rusya etkinliğe davetli değil.

Zirveye Erdoğan fotoğrafıyla yorum

İngiliz Financial Times gazetesi, ABD Başkanı Joe Biden’ın önderliğindeki Demokrasi Zirvesi’ni, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bir fotoğrafını yayınlayarak yorumladı.

Zirvesiye, ABD’nin müttefikleri Mısır ve Türkiye gibi ülkeler katılmazken, demokrasinin düşüşte olduğu Brezilya, Kolombiya ve Irak gibi ülkelerin yer alması yeni bir tartışmayı da başlattı.

Türkiye’nin katılmayacağı zirve hakkında, “Biden’ın ABD Dış Politikası ile ilgili büyük fikirleri” başlığını kullanan gazete, “Bu etkinlik otokrasileri birbirine yakınlaştıracak mı” sorusunu da sordu.

Avrupalı uzmanlar ve eleştirmenlerin, “Polonya davet edildi fakat Macaristan neden davet edilmedi bu durumda? Benzer bir şekilde Brezilya lideri Jair Bolsonaro da davetliler arasında ama Türkiye lideri Recep Tayyip Erdoğan yer almıyor” yorumunu yaptığını da hatırlatan Financial Times’a konuşan ABD’li üst düzey bir yetkili, “Biz bu zirvenin harekete geçirmesini hedefliyoruz. Demokrasiyi öne çıkarırken demokrasisi zayıf olanları eleştirmek amacımız” ifadesini kullandı.