Biiiiiir İkiiiiiii İkibuçuuuuuuuk…..

Son Güncellenme Tarihi: Temmuz 6, 2022 / 10:12

Son zamanlarda döviz için alınan önlemleri hemen hemen her yazımda burada kaleme alıyorum. Mevzu hatırlayacağınız üzere kur korumalı mevduatla başladı. Özendirmek üzere bireysel ve kurumsal yatırımcıya çeşitli vergi kolaylıklarıyla devam etti. Sonrasında ihracatçının ihracat gelirinin yüzde 25’inin, o da yetmeyince yüzde 40’ının TL’ye çevrilmesine karar verildi.

TL’de yeterince değer kazanımı olmayınca, açıklamalar sertleşmeye, daha önce yaptık yine yaparız diye aba altından sopa göstermeye doğru gitti. İşe yaradı mı şimdi birlikte ona bakalım.

Çocukluğumuzda birine kızdığımızda hani “bak 3’e kadar sayıyorum, … yapmazsan kötü olacak!” derdik ya o hesap.

Ama kıyamazdık. Sayardık Biiiiiir

İkiiiiiii

İkibuçuuuuuuuk…..

Bak üç geliyorrrrr….

3’e kadar sayıyorum baaaaaak

1- Kur korumalı Mevduata yatır paranı

2- Sayın ihracatçı paranı TL’ye çevir

2.5 – Sevgili şirketler TL’ye dön vergi indirimi al

3! BDDK kararı geldi.

Ne dedi BDDK; Döviz varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL’yi aşmayan şirketler, kredi kullanım durumunda döviz varlıklarının 15 milyon TL üzerine çıkarmayacak. Bu rakam üzeri döviz nakdi varlığı bulunan şirketler, bu varlığı aktifinin ya da satış hasılatının yüzde 10’unu aşması durumunda yeni nakdi TL ticari kredi kullanamayacak.

Yani BBDK dedi ki, kasanda 900 bin dolar ve üzerinde paran varsa TL kredi kullanamazsın, git dövizini sat TL’ni kendin yarat.

Şimdi benim aklımdaki bir kaç soru şöyle:

Bu son karar 3 mü?

Yeniden 17’lere dayanan Dolar/TL Kuru konusunda saymaya yeniden mi başlayacağız?

Özellikle dış ticaret ile uğraşan ve ithalat yapan şirketler ihtiyaç halinde finansmana nasıl erişecek?

Sorularımın elbette bende cevapları var.

Kuru aşağı getirmek için bu tarz önlemler yerine, gerçekten enflasyon ile mücadeleye eğilinmeli, para politikası yeniden tüm dünyanın izlediği gibi ortodoks olmalı.

Enflasyon ve faiz arasındaki ilişki doğru kurulmalı. Her ülkesini seven birey olarak ben de faizlerin düşük olmasını tercih ederim ama ne pahasına olduğunu önemserim. Ne pahasına hadi birlikte bakalım.

Faizler 19’dan 14’e geldi.

Dolar Kuru 8.65’ten 17’e (yeniden)geldi.

Enflasyon (Tüik) 19.58’den 78.62’ye geldi.

Sizce, 5 puanlık faiz indirimine değdi mi?

Mine Uzun, 3 Eylül 1979 tarihinde dünyaya geldi. Ankaralı olan Uzun, 1998 yılında başladığı Anadolu Üniversitesi İktisat bölümünden 2002 yılında mezun oldu. Okulu bitirdikten sonra banka ve aracı kurumlarda yatırım uzmanı olarak görev aldı.

Gazetecilik kariyerine 2005 yılında Avrasya Radyo Televizyon’da adım attı. 2007 – 2009 yılları arasında Ata TV’de çalıştı. Başkent İletişim Bilimleri Akademisi’nde diksiyon ve spikerlik kursu aldıktan sonra 2009’da Halk TV’de işe başladı ve ekonomi editörlüğü, program sunuculuğu yaptı. 2010’da katılığı Bloomberg HT kanalında 8 yıl boyunca çeşitli ekonomi ve sektör programlarının sunuculuğunu üstlendi. Ayrıca bloomberght.com’da köşe yazarlığı yaptı.

2016 yılında Nişantaşı Üniversitesi’nde “Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler” üzerine yüksek lisans yaptı. 2016’da Nişantaşı Üniversitesi, 2017’de Işık Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi olarak televizyon gazeteciliği ve ekonomi alanında dersler verdi. Gezmeyi seven ve sıkı bir İstanbul aşığı olan Uzun, aynı zamanda fanatik bir Beşiktaş taraftarıdır.

2018 yılında kadrosuna katıldığı CNN Türk ekranlarında hafta içi her gün yayınlanan “Parametre” programını sunan Mine Uzun’un CNN Türk ile yolların 2020 Ocak ayında ayrıldı. Mine Uzun, 2005 yılından beri pek çok ulusal kanalda ekonomi ve siyaset dalında yayın yapmıştır. Köşe yazarlığına Gazete Pencere’de devam etmektedir.
Şu an İnfo Yatırım Kurumsal İletişim Direktörü olarak görev yapmaktadır.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top