Bilek güreşi TRT’ye sıçradı

Bilek güreşi TRT’ye sıçradı
Halkın ödediği vergi ve elektrik faturalarıyla finanse edilen TRT’de yönetim değişti. Atamaları tek imzayla yapan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görevlendirme tercihi yine ‘tanıdık’… Görev süresi sona...

Halkın ödediği vergi ve elektrik faturalarıyla finanse edilen TRT’de yönetim değişti. Atamaları tek imzayla yapan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görevlendirme tercihi yine ‘tanıdık’… Görev süresi sona eren TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın imam-hatip lisesinden sınıf arkadaşıydı.
Erdoğan; TRT’nin başına genel müdür olarak, Basın İlan Kurumu’nun (BİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Zahid Sobacı’yı atadı. Unutmuş olanlara hatırlatalım; doğruları yazdıkları için ‘muhalif’ olarak sınıflandırılan yazılı medyaya kestiği cezalarla meşhurdur BİK…
Üstelik, TRT’nin bağımsız ve tarafsız yayıncılık ilkesi de yasalarla güvence altında!!!
Yeni TRT Yönetim Kurulu Başkanı ise Prof. Dr. Ahmet Albayrak oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in oğlu Doç. Dr. Oğuzhan Bilgin ile “Pelikan” ekibinden Sabah yazarı Hilal Kaplan da yönetim kurulunda. Yine Sabah grubundan yayın koordinatörü Meryem İlayda Atlas Çetin de yönetim kurulu üyesi yapıldı.
YÖNETİM KURULU ÜYE SAYISI 9’A ÇIKARILDI
Yeni düzenlemeyle, önceki yönetmelikte “Genel Müdür, Yönetim Kurulunun başkanıdır” ibaresiyle aynı isim tarafından yürütüleceği belirtilen TRT Yönetim Kurulu Başkanlığı ve TRT Genel Müdürlüğü fonksiyonları ayrıldı. Böylece Yönetim Kurulu Başkanlığı “karar organı”, Genel Müdürlük ise “icra organı” olarak faaliyet yürütecek. TRT Yönetim Kurulu üye sayısı da 7’den 9’a çıkarıldı.
İbrahim Eren, 2013›te TRT Genel Müdür Yardımcısı, Temmuz 2017›de ise TRT Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olarak atanmıştı. Eren, 4 yıl Genel Müdür Yardımcısı, 4 yıl da Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür olmak üzere 8 yıl TRT›de görev yaptı. TRT Yönetim Kurulu üyeleri Mustafa Akış, Osman Urgun ve Erkan Durdu ise görevlerinden alındı.
TRT’NİN YENİ
YÖNETİM KURULU
· Prof. Dr. Ahmet Albayrak (YK Başkanı) Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi… Albayrak Yayın Grubu’ndan özel kanal TV NET yönetim kurulunda.
· Prof. Dr. Mehmet Zahid Sobacı (Genel Müdür-YK Üyesi) Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü mezunu. Yüksek Lisans ve Doktora eğitimini Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalında tamamladı. 2015-2018 arasında SETA’da iç siyaset alanında çalışmalar yürüttü. 2018’de İletişim Başkanlığı Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkanlığı da yaptı.
· Doç. Dr. Oğuz Göksu (YK Üyesi) Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Özel Kalem Müdürlüğü personeli.
· Atakan Yılmaz (YK Üyesi)
· Mücahid Eker (YK Üyesi) Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Medya Koordinatörü.
· Doç. Dr. Oğuzhan Bilgin (YK Üyesi) Siyaset bilimci-sosyolog, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in oğlu.
· Hilal Kaplan Öğüt (YK Üyesi) Sabah ve Daily Sabah yazarı, Pelikancı…
· Meryem İlayda Atlas Çetin (YK Üyesi) Daily Sabah Yayın Koordinatörü, SETA araştırmacısı.
· Doç. Dr. Veysel Kurt (YK Üyesi) İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi, SETA araştırmacısı.

Fahrettin Altun’un kayyımı, TRT bahçesi Pelikan’dan geçilmiyor

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Erdoğan’ın TRT’ye atamalarını eleştirdi. “Fahrettin Altun’un kayyımı” diyen Özel, şunları söyledi:
“TRT kuruluş gayesiyle ve köklü geleneğiyle ülkeyi yönetenlerin üzerinde kurduğu baskılar bir yana, kıymetli personeliyle hepimizin gözbebeği. Her elektrik faturasından her Türk vatandaşı, her siyasi görüşten Türk vatandaşı TRT payı ödüyor. Atananlardan bir tanesi bakan çocuğu. Bambaşka yerlerden görevleri ve maaşları olan birisine, bir maaş daha, bir koltuk daha… Ayrıca İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un yardımcısı Mehmet Zahid Sobacı da genel müdür ve yönetim kurulu üyesi oldu. ‘Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iletişimini yapacak bir heyet oluştur’ desen bu oluşturulur. Tabii en çarpıcı isim de Hilal Kaplan Öğüt, troliçe. Trol ordularının kudretli komutanı, kudretli kraliçesi, troliçe Hilal Kaplan Öğüt. Niye var? Hakaret için, iftira için, algı operasyonları için var. TRT’nin çatısına pelikan ordusu kondu, pelikanlar kondu. TRT’nin bahçesi Pelikandan geçilmiyor. Kendilerine o güzelim kuşun ismini verenlerin, yönettikleri ülkede pelikanların soyu tükenirken, trollükleriyle meşhur bu pelikan ordusu TRT’yi kuşatmış durumda. Recep Tayyip Erdoğan geceleyin rüyasında sayıklasa, canlı yayına geçip, canlı veriyorlar. Gece uyurken rüyasında sayıklamaya başlasa, yayını kesiyorlar. Günde 9 kez konuşsun, 9 kere veriyorlar. CHP’yi haftada bir kez 10 dakika, MHP’yi sınırsız. Bundan sonra yapılacak ilk seçimlerde millet bu adaletsizliğe de son verecek.”

Ağbaba: Haramla beslenen ekip TRT’ye de çöküyor

Kocaeli’nde esnaf ziyareti öncesi gündemi dair açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TRT atamalarını eleştirerek “TRT’ye günümüzün Goebbels’ini yani Pergoleci’nin ekibini getirmişler. Hem muhafazakârlık yapıp hem de kamunun imkanlarıyla haramla beslenen ekiplerle devlet kurumlarına çöküyorlar. Hepsinin tek çıkış noktası, SETA Vakfı ve Pergoleci’nin ekibi” diye konuştu.

AKP’li yazardan tepki: Hilal Kaplan’ı nüfusuna alsın

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hilal Kaplan’ı TRT Yönetim Kurulu’na atamasına, AK Parti’ye yakınlığıyla bilinen yazar Hacer Haniç’ten tepki geldi.
Başkanlık sisteminin anlatıldığı “Yeni Anayasa Cumhurbaşkanlığı Sistemi Yeni Türkiye” isimli kitabın da yazarı olan Haniç, Kaplan’ın atanmasını “iletişim intiharı” olarak niteleyip Erdoğan’a seslendi ve “Cumhurbaşkanımız Hilal Kaplan’a kıymet veriyorsa, önemsiyorsa nüfusuna alsın, evlat edinsin. Tepki çekileceğini bile bile TRT yönetim kuruluna atanıyor. Yanlış anlamayın tepki derken sol cenah gelmesin aklınıza, iktidarı belirleyen kesimden bahsediyorum. Ardı ardına yaşanan iletişim intiharları… zarara rızalı gitmektir bu…” dedi. Haniç, 2018 yılında AK Parti’den milletvekili aday adayı olmuş, kitabını Erdoğan’a de bizzat vermişti.

TRT, SRT adını alsa daha isabetli olur

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç: Aslında TRT, artık SRT ismini alsa, yani Saray Radyo ve Televizyon Kurumu ismini alsa daha isabetli olur. Çünkü TRT, yaptığı yayıncılık ile iktidarı sadece destekleyen ama halkın vergilerinden oluşan bütçe ile çalışan bir kamu kurumu. Muhalefetin sesini kısmakta birinci sırada. Bu yeni atama ile oluşmuş değildir; ama iktidar bir kez daha bu atama ile yandaşlarına ödül vermiştir. Bir kez daha bunu eleştiriyor ve kınıyoruz. Katkı payı ile ve halkın vergileriyle Pelikan hizbi desteklenmektedir. TRT, iktidarın aparatı haline getirilmiştir, siyasi etik ve hukuk kurallarına aykırı bir işleyiş vardır.

İletişim Başkanı’ndan TRT’ye tebrik

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, TRT Yönetim Kurulu Başkanı olarak atanan Prof. Dr. Ahmet Albayrak ile TRT Genel Müdürlüğüne getirilen Prof. Dr. Mehmet Zahid Sobacı’yı tebrik etti: “TRT’nin yeni yönetimi hayırlara vesile olsun. Bugüne kadar TRT’ye önemli katkılar sağlayan İbrahim Eren kardeşime teşekkür ediyorum.”

Haber-Sen: TRT’ye saldırı çok daha büyük

Haber-Sen Genel Başkanı Mesut Balcan, TRT’ye yönelik saldırının çok daha büyük olduğunu söyledi, “Bu atamalar işin sadece görünen yüzü” dedi. SolHaber’den Ali Ufuk Arikan’ın haberine göre Balcan, TRT’nin siyasi anlamda bir gruba yakınlığıyla bilinen isimlere emanet edilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Balcan, “Bu atama listesine baktığımızda özellikle tartışmalı olan isimlerin kuruma getirildiğini görüyoruz. Tüm bu atamalar açık şekilde siyasi adım” dedi.

Öztunç: Altun TRT’yi ele geçirdi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, TRT’ye yapılan yeni atamaları değerlendirdi: “AKP içerisindeki çeşitli kanatların kavgasının sonucu olarak, bugün bu atamalar gerçekleştirilmiştir. Kadro oluşturmuş artık devletin resmi yayın organlarında ‘Patron benim’ diyor Fahrettin Altun…”
“Liyakat deseniz yok. Ressam, genel müdür olmuş” diyen Öztunç, TRT’nin eski Genel Müdürü İbrahim Eren’in ise Türkiye Cumhuriyeti’ni temsilen Londra’ya Büyükelçi olarak atanacağı iddiasının Ankara’da çok yaygın konuşulduğunu aktardı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, şunları söyledi:
“İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un, Anadolu Ajansı’ndan sonra TRT’ye hakim olduğunu da görüyoruz. Goebbels’in medya yapılanması tamamlanmak üzere. Fahrettin Altun, tüm medyayı ele geçirmek üzere. Aynı zamanda yeni gelen yönetim kurulu üyeleri; başkanı, genel müdürü bunlar iki, üç dört maaş alacaklar. Bir kısmı Basın İlan Kurumu’nda zaten görevli. Bir kısmı İletişim Başkanlığı’nda görevli. Bir de TRT’den maaş alacaklar. Yeni yönetimde bakan oğlu var. Bakan arkadaşı var. SETA’cı var. Pergolacı Fahrettin Altun TRT’yi ele geçirmiş durumda.”