Bilim insanları bölündü maskeler önlemiyor mu?

Bilim insanları bölündü maskeler  önlemiyor mu?
Koronavirüs pandemisi ile birlikte tüm dünyada günlük hayatın bir parçası haline gelen maskelerin etkisine ilişkin yayımlanan bir rapor sonrası bilim insanları fikir ayrılığına düştü.İngiltere Royal Society bünyesinde bir...

Koronavirüs pandemisi ile birlikte tüm dünyada günlük hayatın bir parçası haline gelen maskelerin etkisine ilişkin yayımlanan bir rapor sonrası bilim insanları fikir ayrılığına düştü.
İngiltere Royal Society bünyesinde bir araya getirilen bir grup bilim insanı, ev yapımı olanlar da dahil maske kullanımının koronavirüsün yayılımını önlediği sonucuna ulaşan bir rapor yayımladı. Raporda, “Fiziksel mesafenin korunamadığı durumlarda maske kullanımı asemptomatik ya da semptomatik hastaların virüsü iletmesini önleyebilir. Ev yapımı kumaş maskeler de dahil olmak üzere yüz maskeleri doğru kullanılırsa virüsün yayılımının yavaşlamasına katkıda bulunabilir” ifadeleri kullanıldı.
‘YETERLİ KANIT YOK’
Öte yandan, Reading Üniversitesi’nde hücresel mikrobiyoloji doçenti olan Dr. Simon Clarke, yayımlanan raporun yeni kanıtlar sunmada yetersiz kaldığını ve maske kullanımının insan davranışı üzerinde yaratabileceği olumsuz etkilere karşı ihtiyatlı davranmadığını öne sürdü. Clarke, şimdiye kadar ortaya konanların yalnızca bir görüşten ibaret olduğunu ve daha fazla kanıt sunulması gerektiğini söyledi.
‘BU BİR DERLEME’
Londra Üniversitesi Akademisi Halk Sağlığı bölümünden Dr. Antonio Lazzarino ise rapora ilişkin, “Bu bir araştırma değil. Bu, klinik olmayan ve anekdotlara dayanan çalışmaların sistematik olmayan bir derlemesi” değerlendirmesi yaptı. Lazzorino, maske takmanın olumsuz etkilerinin olumlulardan fazla olduğunu söyledi.

‘İLAVE KORUMA ARACI’

Oxford Üniversitesi’nden Profesör Trisha Greenhalgh ise raporun, maskenin olumlu etkilerine yönelik argümanları desteklediğini ifade etti.
Avrupa Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrol Merkezi (ECDC) Direktörü Andrea Ammon konuya ilişkin, “Maske sadece ilave bir koruma aracı olabilir. Tam olarak virüsü önleme açısından ne kadar etkin bir rol oynadığını henüz bilmiyoruz” açıklaması yapmıştı.