Bilim insanları Dune’un gerçekliğini sınadı

Bilim insanları Dune’un gerçekliğini sınadı
Denis Villeneuve’nin yönetmen koltuğunda oturduğu, Frank Herbert’ın aynı adlı bilimkurgu klasiğinden uyarlanan Dune: Çöl Gezegeni; yalnızca izleyicilerin değil, bilim insanlarının da dikkatini çekti. Independent Türkçe’nin...

Denis Villeneuve’nin yönetmen koltuğunda oturduğu, Frank Herbert’ın aynı adlı bilimkurgu klasiğinden uyarlanan Dune: Çöl Gezegeni; yalnızca izleyicilerin değil, bilim insanlarının da dikkatini çekti. Independent Türkçe’nin haberine göre; Bristol ve Sheffield üniversitelerinde görev alan bir grup bilim insanı, Arrakis adı verilen çöl gezegeninde geçen filmin ne kadar gerçekçi olduğunu anlamak için bir araştırma yürüttü.

Arrakis iklimini simüle eden araştırmacılar, gezegen çöllerinin zorlu ama yaşanabilir olduğunu ortaya çıkardı. The Conversation’da kaleme aldıkları bir yazıda bulgularını açıklayan araştırmacılar, “Herbert’ın beklentileri büyük ölçüde karşılayan bir ortam tasavvur ettiğini keşfettik ve bundan çok memnun olduk. Arrakis’in büyük kısmı, misafirperver olmasa da gerçekten yaşanabilir.

Araştırmacılar ana romanlarda ve beraberindeki Dune Ansiklopedisi’nde bulunan ayrıntılı tasvirlere dayanarak bilgisayar ortamında bir iklim modeli oluşturdu. Modele Arrakis atmosferinin bileşenleri de dahil edildi. Bulgulara göre kurgusal gezegenin atmosferi daha az karbondioksit içeriyordu ama yine de Dünya’nınkine epey benziyordu. Bu tür karmaşık modellerin oluşturulmasının epey zaman aldığını vurgulayan araştırmacılar, Arrakis’i ancak üç haftada simüle edebildiklerini ifade etti. Araştırmacılar “Gerekli tüm verileri yükledikten sonra arkamıza yaslandık ve bekledik. Bulduğumuz şey beklemeye değdi” dedi.