Bilim insanları umutlu: Kansere karşı T hücre askerleri

Bilim insanları umutlu: Kansere karşı T hücre askerleri
ABD’de Jackson Laboratuvarı Enstitüsü Baş Araştırmacısı Prof. Dr. Derya Unutmaz ve ekibi kanser hücrelerini yok edebilecek bir yöntem üzerinde çalışıyor. Bu yöntemde, T hücreleri laboratuvarda eğitilip donatılıyor ve vücudun...

ABD’de Jackson Laboratuvarı Enstitüsü Baş Araştırmacısı Prof. Dr. Derya Unutmaz ve ekibi kanser hücrelerini yok edebilecek bir yöntem üzerinde çalışıyor. Bu yöntemde, T hücreleri laboratuvarda eğitilip donatılıyor ve vücudun askeri gibi kanser hücreleri yok ediyor. Derya Unutmaz, henüz çok pahalı olan bu yöntemin 5-10 yıla kadar kanseri yok edecek umut olduğunu söyledi. Unutmaz, KRT ‘de Haftanın Panoraması programında Semra Topçu’nun sorularını yanıtladı, özetle şunları söyledi:

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN ASKERLERİ T HÜCRELERİ
“T hücreleri vücudun ordusunun bağışıklık sisteminin generalleri, askerleri keskin nişancıları, özel harekât timleri gibi de düşünebilirsiniz. Bunların görevi vücuda giren virüsle enfekte olmuş hücreleri, bakterileri yok etmek. Biz ve birçok laboratuvar bunun üzerinde çalışıyor, bu özelliği kullanarak acaba kanser hücrelerini de tanıtıp, öldürtebilir miyiz, yok etmelerini sağlayabilir miyiz? Kanser hücresinin şöyle bir sorunu var; kanser hücresiyle normal hücre arasında çok küçük farklılıklar var ve bunu bağışıklık sistemine gösterip tanıtmanız lazım çünkü bağışıklık sistemi kendi hücrelerimize saldırmıyor. İşte bizim yöntemimiz, insanlardan aldığımız T hücrelerini laboratuvar düzeyinde eğitip donatıyoruz, içlerine sentetik biyoloji ile bir molekül koyuyoruz ve bu molekül sayesinde kanser hücrelerini tanıyor, üzerine yapışıyorlar, ölüm öpücüğü dediğimiz bir mekanizmayla kanser hücresini yok ediyorlar, yanındaki diğer hücrelere dokunmuyorlar.

HAYAT ÖPÜCÜĞÜ
Sosyal medyada buna hayat öpücüğü de demişler, bu ölüm öpücüğü gerçekten de insana hayat veriyor. Çalışmamız geçen ay yayınlandı ve biz maliyet sorununu nasıl aşarız sorusunu da sorduk; gerçekten çok pahalı bir yöntem. Biz bunu “nasıl çok daha kolaylaştırabiliriz” sorusunu sorduk ve özel bir hücre tipi bulduk.

10 YIL İÇİNDE BÜTÜN KANSERLERİN TEDAVİSİ MÜMKÜN OLABİLİR
Benim umudum bu teknoloji çok hızlı gelişecek, belki 5-10 yıla kadar tedavisi olmayacak kanser türü kalmayacak diye düşünüyorum.

Türkiye’de benim de destek verdiğim bazı gruplar var, hatta yanımda Amerika’da yetiştirdiğimiz doktor arkadaşımız Mesut Yiğit şu anda Acıbadem’de aynı çalışmaları yapıyor, TÜBİTAK’ta bu çalışmalar var.”