Bilim insanlarını heyecanlandıran 130 bin yıllık diş

Bilim insanlarını heyecanlandıran 130 bin yıllık diş
Bilim insanları, Laos’taki Kobra mağarasında, yaklaşık 130 bin yıl önce yaşayan Denisovalı bir kız çocuğuna ait dişi ortaya çıkardı. Yeni keşfin, insanlığın artık soyu tükenmiş bir türü olan Denisovalıların güneydoğu...

Bilim insanları, Laos’taki Kobra mağarasında, yaklaşık 130 bin yıl önce yaşayan Denisovalı bir kız çocuğuna ait dişi ortaya çıkardı. Yeni keşfin, insanlığın artık soyu tükenmiş bir türü olan Denisovalıların güneydoğu Asya’nın sıcak tropik bölgelerinde yaşadığını kanıtladığı belirtiliyor.


NTV’nin haberine göre Denisovalılar, araştırmacılar tarafından Homo cinsinden bir insansı olup Neandertaller ve anatomik olarak modern insanın (Homo sapiens) yakın akrabası olarak tanımlanıyor.

Nature Communications adlı bilimsel dergide yayımlanan yeni çalışmanın ortak yazarı ve paleoantropolog Clement Zanolli, dişin hemen hemen homo sapiensler ile benzer bir şekle sahip olduğunu açıkladı. Çalışma, eski proteinlere dayanarak, dişin 3,5 ila 8,5 yaşları arasındaki bir kız çocuğuna ait olduğunu ortaya çıkardı.

Paleoantropolog ve çalışmanın ortak yazarı Fabrice Demeter,  dişin şeklini analiz ettikten sonra, büyük olasılıkla 164 bin  ila 131 bin  yıl önce yaşamış bir Denisovalı’ya ait olduğunu söyledi. Dişin iç yapısı ise Tibet’teki  Denisova örneğinde bulunan azı dişlerininkine benziyordu. Endonezya ve Filipinler’de yaşayan modern insanlardan ve diğer antik türlerden açıkça ayırt edildi.

Dişin geçici olarak bulunduğu Danimarka’daki Kopenhag Üniversitesi’nde araştırmacı olan Demeter, “Proteinler, cinsiyeti tanımlamamıza ve bunun diğer Homo türleri ile ilişkisini doğrulamamıza izin verdi. Dişin yapısı, genetik olarak Denisovalılara yakın olan Neandertallerle ortak özelliklere sahipti. İki türün yaklaşık 350 bin yıl önce ayrıldığı düşünülüyor” dedi.