Bilim Kurulu’nda karar yok tavsiye var

Son Güncellenme Tarihi: Ekim 29, 2020 / 08:16

Bilim Kurulu toplantısı bu hafta Ankara yerine İstanbul’da gerçekleştirildi. Ayrıca ilk kez Bilim Kurulu üyeleri açıklama sırasında söz aldı. Sık sık vakalardaki artışa dikkat çeken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, herhangi bir önlem açıklamadı. Koca, “Küçük ihmallerin bedeli büyüktür. Bedelleri birlikte ödemek zorunda kalabiliriz. Durumu kontrol altına alamazsak salgın baş edilebilir olmaktan çıkacaktır” dedi.
Ortalama vaka artışının yüzde 85’den fazla olduğunu belirten Koca, “Oran korkutucudur. Artış İstanbul’a günlük geliş gidişlerin fazla olduğu şehirlerde yüksektir. Balıkesir, Tekirdağ yüzde 96, Bilecik Düzce’de yüzde 99, Sakarya’da yüzde 76, Kırklareli’nde yüzde71, Kocaeli’de yüzde 63’tür. Tüm iller İstanbul’la temaslıdır” ifadelerini kullandı.
İSTANBUL ALARM VERİYOR
İstanbul’daki artışın büyük risk kaynaklarından birinin toplu ulaşım olduğunu belirten Koca, konuşmasını şöyle sürdürdü:
Hareketlilik şu an olduğu gibi devam ederse bu durumda artış bir iken 2, iki iken 4 şeklinde olmayacak. 1 iken 3, üç iken 9 şeklinde tam bir tırmanış olacak. Çünkü virüs bir kişiden ortalama 3 kişiye bulaşıyor. İstanbul’da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 66.
Toplu taşımaya ek seferler konması, kamu kurumlarında OSB’ler dahil özel sektörde iş saatlerini yine sosyal hareketlilik temasını azaltacak şekilde yeniden düzenlenmesi ele alınan konular arasındadır.
‘BEDELLERİ BİRLİKTE ÖDEMEK ZORUNDA KALABİLİRİZ’
Salgınla savaştan disipline ve uzun süreli başarıya ihtiyacımız var. Düştüğümüz yerden kalkmak her zaman mümkün olmayabilir. Kişilerin göstereceği küçük ihtimallerin bedeli büyüktür. Bedelleri birlikte ödemek zorunda kalabiliriz. Mecburiyetiniz yoksa dışarı çıkmayın. Zorunlu olmayan seyahatleri yapmayın.

İMAMOĞLU AÇIKLAMASI
Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’daki toplantıya çağrılmamasına ilişkin soruya yanıt veren Koca, “Pandemi toplantısı değildi. İlçe belediye başkanları ile görüşüp İBB Başkanı ile görüşmeme durumu olabilir mi? Pazartesi günü ilçe belediye başkanları ile görüştük. Sonrasında İBB Başkanı rahatsızlandı. Bugün kendim aradım. Genel durumu iyi, ateş bulgusu bugün itibariyle yok. Pandemi döneminin siyasi zemine çekilmesinin siyasilere bir şey kazandıracağını düşünmüyorum” dedi, şöyle devam etti:
SEYAHAT KISITLAMASI
Şu an bir kısıtlama düşünmüyoruz. İstanbul için seyahat kısıtlaması düşünmüyoruz. Vatandaşımız tedbir gösterirse bunun üstesinden geliriz.
‘MÜZİKLİ ORTAMLAR’ YASAĞI
Partiler anlamında gece 12’den sonra müzikli ortamların yasaklandığını biliyoruz. Bunun erken saatlere çekilmesi de Bilim Kurulu’nda gündeme geldi.

CAN KAYBI 10 BİNİ AŞTI

Sağlık Bakanlığı’nın son 24 saat verilerine göre, 77 hasta hayatını kaybetti. Toplam can kaybı 10 bin 27’ye yükseldi. Toplam 128 bin 312 test yapılırken, 2 bin 305 yeni tanı konuldu. Toplam hasta sayısı 368 bin 513 oldu.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top