BİLİMİN DELTAYLA İMTİHANI

BİLİMİN DELTAYLA İMTİHANI
Delta varyantının yayılmaya devam ettiği ve 12 yaş üzeri herkes için üçüncü doz aşı kararı alınan İsrail’de, ocak ayından bu yana en yüksek vaka tespit edildi. İsrail Sağlık Bakanlığı, son bir günde 10 bin 947 kişinin...

Delta varyantının yayılmaya devam ettiği ve 12 yaş üzeri herkes için üçüncü doz aşı kararı alınan İsrail’de, ocak ayından bu yana en yüksek vaka tespit edildi. İsrail Sağlık Bakanlığı, son bir günde 10 bin 947 kişinin koronaya yakalandığını açıkladı.
İsrail, aşılama kampanyasına en erken başlayan ülkelerden biri olmuştu. Okulları bugün tamamen açacak olan İsrail›de, 9.3 milyon kişilik nüfusun yaklaşık yüzde 60’ı, yetişkin nüfusun da yüzde 80’i iki doz aşı yaptırmış durumda. Ancak hem aşılama oranının yüksek seyretmesi hem de vakalardaki artış, aşıya karşı kafa karışıklığı yarattı.
Durumu Gazete Pencere’ye değerlendiren Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, en doğru değerlendirme için tablonun geneline bakmak gerektiğini söyledi ve şunları kaydetti:
“Olgular içerisindeki aşılı ve aşısızları, toplum içerisindeki aşılı ve aşısızlarla kıyaslayarak karşılaştırma yapmak gerekli. Epidemiyolojik yöntemlerle karşılaştırma yapıldığında, Delta’da özellikle mRNA aşılarının koruyuculuklarının hala çok yüksek olduğu biçimindedir. Örneğin, hastanede yatan 100 hasta olduğunu ve 60’ının aşılı, 40’ının aşısız olduğunu düşünelim. Bu durumda ‘yüzde 60’ı aşılı o zaman aşılar işe yaramıyor’ yorumu yanlıştır. Bu 60 ve 40 rakamlarını bulunduğu toplamın içerisinde değerlendirmek gerekir. 60 aşılı 6 milyonun içinden, 40 aşısız yalnızca 40 binin içinden gelmişse ikisi arasında çok büyük fark var demektir. Tablonun tamamına bakılmalı, içinden çekilen küçük bir veriye bakılması doğru olmaz.”
“TÜRKİYE’DE ÖLÜMLERİN ARTMASI BEKLENEN BİR DURUM DEĞİL”
Son günlerde Türkiye’de vakaların düşüş eğiliminde olmasına rağmen ölümlerin ciddi bir artış göstermesini de değerlendiren Pala, şöyle dedi:
“Ölümlerdeki artışın veri sınırlı olduğu için arka planında ne olduğunu bilerek tartışamıyoruz. Ölümlerin bu kadar arttığı bir dönemde vakaların 20 binin altına düşmesi beklenen bir durum değil. Karşımızda 3 olasılık olabilir. Birincisi Sağlık Bakanlığı vaka-hasta ayrımına giderek tüm vakaları açıklamıyor olabilir. İkincisi ülkemizde varyant daha öldürücü seyredebilir. Üçüncüsü PCR testlerinden kaçan ve ne olduğu tam olarak anlaşılamayan yeni bir varyantın varlığı olabilir. Bunların hangisinin geçerli olduğunu bilen tek kurum Sağlık Bakanlığı. O da yeterli açıklamayı yapmıyor.”
SON 24 SAAT: 252 ÖLÜM, 21 BİN VAKA
Türkiye’de son 24 saatlik verilere bakıldığında, korona nedeniyle 252 kişi daha öldü, 21 bin 893 kişinin testi pozitif çıktı.