Bilimsel öneriler dikkate alınmadı

Bilimsel öneriler dikkate alınmadı
Yönetim kurulunda Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyelerinin de yer aldığı KLİMİK Derneği, kontrolsüz bir şekilde yayılan salgına karşı 5 önlem tavsiyesinin bulunduğu bir açıklama yayınladı. “Türkiye’de Covid-19 salgının...

Yönetim kurulunda Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyelerinin de yer aldığı KLİMİK Derneği, kontrolsüz bir şekilde yayılan salgına karşı 5 önlem tavsiyesinin bulunduğu bir açıklama yayınladı. “Türkiye’de Covid-19 salgının geldiği aşama, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) salgının ağırlığı ve sağlık sisteminin kapasitesine göre yaptığı derecelendirmeye göre en ileri aşama olan 4. aşamadır” denilen açıklamada, şöyle denildi:
“Bu aşamada salgının toplumda yayılımının azaltılmasının çok zor olması beklendiğinden tüm kısıtlamaların daha sıkı bir şekilde uygulanması önerilmektedir. Bu sıkı kısıtlamaların, gereken tüm bölgelerde ve mümkün olan en kısa süre uygulanması tavsiye edilmektedir.”
İŞYERLERİ KAPATILSIN, BAKIM EVLERİNE ZİYARETÇİ YASAKLANSIN
Dernek, söz konusu tedbirlere ek olarak alınması tavsiye edilen 5 önlemi de şu şekilde açıkladı:

  1. Kişilerin evde kalması ve ev halkı dışındaki insanlarla sosyal teması sınırlandırması,
  2. Kritik işlerde (sağlık, gıda, vb.) çalışanların, maksimum destek ve güvenlik önlemleri alınmak koşuluyla çalışmaya devam etmesi,
  3. Kritik olmayan işlerin kapatılması veya uzaktan çalışmaya geçilmesi,
  4. Yüz yüze eğitimin devam ettirilebilmesi için tüm seçeneklerin dikkate alınması, eğer bu mümkün değilse yüz yüze temasın sınırlandırılması için çalışılması, (Eğitim kurumlarının kapatılması, sadece başka alternatif olmaması halinde düşünülmelidir. Özellikle kalabalık sınıfların olduğu okullarda pandemi kurallarına uyum sağlanamayacaksa yüz yüze eğitim durdurulabilir.)
  5. Tüm bakım evleri ve huzur evlerinde infeksiyon riskini azaltabilmek için ziyaretlerin yasaklanması gibi sıkı tedbirlerin gündeme alınması.
    “BİLİMSEL ÖNERİLER YETERİNCE DİKKATE ALINMADI”
    Dernek, Türkiye’de salgın boyutunun bu noktaya gelmesine neden olarak ‘bilimsel önerilerin yeterince dikkate alınmamasını’ gösterdi.