Bingöl yeniden sallandı

Son Güncellenme Tarihi: Haziran 16, 2020 / 06:46

Bingöl’ün Karlıova ilçesinde yaşanan 5,8’lik depremin ardından dün sabah saatlerinde 5,6 büyüklüğünde ikinci bir deprem meydana geldi. İkinci deprem sonrası en büyüğü 3,9 olan 5 deprem daha meydana gelirken, iki deprem arasında 153 artçı sarsıntı yaşandı.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), merkez üssü Bingöl’ün Karlıova ilçesine bağlı Kaynarpınar köyü yakınlarında saat 09:51’de ikinci bir depremin daha meydana geldiğini duyurdu. Deprem yerin 7.01 kilometre altında yaşanırken, Karlıova ilçesiyle birlikte kent merkezi, çevre ilçeler ve Diyarbakır, Erzurum, Erzincan, Elazığ, Tunceli ve Muş’ta da hissedildi.


Vatandaşlar sarsıntıyla birlikte panikle ev ve iş yerlerinden dışarı çıktı. Depremde can ve mal kaybı olup olmadığının belirlenmesi için çalışma başlatıldı.


Kandilli Rasathanesi’nin merkez üssünü Kaynarpınar, büyüklüğünü de 5,5 olarak açıkladığı ikinci depremin ardından bölgede, saat 10.14’e kadar en büyüğü 3,9 olan beş deprem daha oldu.
Akşam 17:24’te meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki deprem ile dün sabah saatlerinde yaşanan 5,6’lık depreme kadar ise bölgede 153 artçı sarsıntı kaydedildi. Sarsıntıların merkez üsleri Karlıova ve Yedisu olarak açıklanırken, en küçüğü 1.0, en büyğü ise 4.7 olarak gerçekleşti.

Valilikten açıklama
Bingöl Valiliği yaşanan depremler nedeniyle yaptığı açıklamada, “Hastaneye başvuran kişi sayısı 33, taburcu edilen kişi sayısı 27’dir. İl dışına sevk edilen 3, serviste yatan 1, müşahede altında tutulan 2 kişidir” ifadelerine yer verildi.

‘Mesaj büyük’

Bingöl’de meydana gelen depremlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, yaşanacak büyük depremi öne çektiğini söyledi.


Depremin yerini çok iyi anlamak gerektiğini ifade eden Görür, “Deprem, Karlıova’nın batısında, Kuzey Anadolu Fay (KAF) Hattı üzerinde meydana geldi. Tam olarak Kuzey Anadolu Fayı ile Doğu Anadolu Fayı’nın (DAF) kesiştiği yerde yaşadık biz bu depremi. Bu deprem, küçük-orta olmakla birlikte önemi ve verdiği mesaj büyüktür” dedi.
7 büyüklüğünde bir depremin yaşanabileceği uyarısında bulunan Görür, “Bu son deprem; iki noktayı çok daha hassas hale getirdi. Biz Karlıova’da deprem bekliyorduk. Kuzey Anadolu Fayı üzerinde, Erzincan ile Karlıova arasında oldu. Bunun birinci sonucu olarak da Erzincan-Karlıova Yedisu Fay Hattı’nda beklediğimiz depremin öne çekildiğini söylemem gerekir. Ben, alarm veriyorum ve bu noktada, 7 büyüklüğünde bir deprem olabilir” diye konuştu. Habertürk’e konuşan Görür sözlerini şöyle sürdürdü:
“Nasıl İstanbul Silivri’de, 26 Eylül 2019’da meydana gelen 5.8’lik deprem İstanbul depremini öne çektiyse; Karlıova’daki 5.7’lik depremin etkisini de bu boyutta düşünüp değerlendirilmeli.” Görür olası İstanbul depremine ilişkin ise şunları söyledi:
“İstanbul’un da deprem beklediğini hatta risk oranının yüzde 60’ın üzerine çıktığını belirtmem gerekir. 17 Ağustos 1999 Gölcük/Marmara Depremi’nin ardından 30 yıllık bir süreci bilim insanları olarak ifade etmiştik. Bilimsel olarak 20 yılın ardından bu risk oranı yüzde 62’ye çıkar ve ben İstanbul’un son evreye girdiğini ifade ettim.”

Bakanlar Bingöl’de depreme yakalandı

Bingöl’de yaşanan depremler nedeniyle bölgede incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bakanlar ve beraberindeki heyet depreme yakalandı.


Depremde Karlıova Kaynarpınar Jandarma Karakolunun gözetleme kulesinin çökmesi nedeniyle şehit olan güvenlik korucusu Cengiz Pullu için Ulucami’de cenaze töreni düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Vali Kadir Ekinci, AK Parti’li milletvekilleri katıldı. Fuat Oktay ve beraberindeki heyet tören öncesi depreme yakalandı. Kısa süreli panik yaşanırken, camidekiler sarsıntının geçmesini bekledi. Depremde, törenin yapıldığı Ulucami’nin minaresinin sallanması da kameralara yansıdı. Deprem dolaysıyla cami önünde toplanan vatandaşlar, bir süre cami önünden uzaklaştı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top