Mutlu Hesapçı

Mutlu Hesapçı

Bir başkadır ve özeldir Adana Altın Koza Film Festivali

Adana, sinemayı topraklarında var eden ve anlam katan en önemli şehir. Adana’nın topraklarında yetişen o değerli insanların varlığı şehri ayrıcalıklı yapıyor ve köklü bir kültürün varlığı sanat adına insana umut veriyor. Yaşar Kemal ve Yılmaz Güney başta olmak üzere nice değerli ismin coğrafyasında film festivalinde olmak ve o festivalden ödülle dönmek sinemacılar için başka bir anlam taşıyor.


ALTIN KOZA ONUR ÖDÜLLERİ
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın başkanlığında 28’incisi düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde bu yıl ‘‘Onur Ödülleri’’ Şerif Sezer, Yavuz Turgul ve Haluk Bilginer’e verildi.
Türk Sineması’nın usta ismi Şerif Sezer’e ödülünü, Yılmaz Güney’in eşi Fatoş Güney takdim etti. Güney “Bu güzel ve zarif arkadaşım bizim ve Türk Sineması için çok değerli. Ödülü kendisine verdiğim için ayrıca çok mutluyum’’ sözleriyle ifade etti.
Ödülünü almak için sahneye gelen Şerif Sezer çok heyecanlıydı ve göz yaşlarını tutamadı ‘’Ben çok şanslı bir oyuncuyum. Çok az filmde oynadım ama oynadığım tüm filmler çok iyi filmler oldu.
Yönetmenlerime, yapımcılarıma, bana bu rolleri veren herkese çok teşekkür ediyorum. Ayrıca kaybettiğimiz festival direktörü Kadir Beycioğlu’nu anmak istiyorum. Altın Koza benim için biraz da Kadir Beycioğlu demekti’’ diyerek dile getirdi.
Festivalde Onur Ödülü’nü alan bir diğer isim Yavuz Turgul, sağlık nedenlerinden dolayı geceye katılamadı. Usta yönetmenin ödülünü, kızı Nisan Turgul, Eşber Yağmurdereli ve Ali Haydar Bozkurt’tan aldı. Nisan Turgul babasının gönderdiği ‘’Aranızda olmayı, bu geceyi sizlerle paylaşmayı ve bu çok değerli ödülü kendi ellerimle almayı çok isterdim. Adana Altın Koza Festivali’nin tüm çalışanlarına, sinemaya ruh katan bu nedenle film sevenlerin hala başkenti olan Yılmaz Güney’in şehri Adana’ya beni onurlandırdığı için teşekkürlerimi sunuyorum, var olun’’ mesajını dile getirdi.
BİLGİNER: SANSÜRE RAĞMEN, YASAKLARA RAĞMEN YAPILAGELMİŞTİR SANAT…
Haluk Bilginer ödülünü Türk Sineması’nın usta ismi Hale Soygazi ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın elinden aldı. Haluk Bilginer, yirmi yıl önce bir röportajda söylediği “Bundan yirmi yıl sonraki Haluk Bilginer’i çok kıskanıyorum. Kim bilir neler öğrenmiş olacak’’ sözlerine ithafen konuşmasında ‘’Yirmi yıl sonra buradayım, karşınızdayım. Bir yirmi yıl sonra neler öğreneceğimi çok merak ediyorum. Hâlâ buradaysam, size söz veriyorum yirmi yıl sonra da buraya geleceğim. Türkiye’de sanat hep, rağmen yapılagelmiştir. Yasaklara rağmen, sansüre rağmen, engellenmeye rağmen, olanaksızlıklara rağmen… Ama ülkemizin sanatçıları bu engelleri aşarak, bu duvarları yıkarak dünya çapında ödül alan işler yapmayı becermişlerdir. Bu da sanatçının inancı, inadı, direnci ve gerçeği söylemek için çabası… Adana Altın Koza Festivali de öyle… 1969’dan beri engellere karşı direnerek, bugünlere gelebilmiş prestijli bir festival olmayı başarmıştır. Bu onuru iki çok sevdiğim ustayla paylaşıyor olmak, Yavuz Turgul ve Şerif Sezer ile paylaşıyor olmak benim için büyük bir onur. Sizlere çok teşekkür ederim. Eğri zamanlarda dik duranlara selam olsun’’ dedi.
Daha nice festivallere ve sinemanın varlığıyla yaşayacağımız anlamlı yolculuklarda buluşmak dileğiyle.
Yaşasın sinema, yaşasın Adana!

Yıllar sonra festival anılarımın olduğu şehre festival için gitmek benim için çok özel bir durum ve heyecandı. Geçmişte o dönem çalıştığım TV kanalının üst üste 3 yıl boyunca medya sponsoru olması sebebiyle Adana Altın Koza Film Festivali’nin yayınlarını yapmıştım. Haftalar süren hazırlık süreçleri, festivalin açılış ve kapanış gecelerinin organizasyonları, her gün canlı yayınlar yaptığımız sinema dolu günler yaşamıştık. Yıllar sonra bu kez Gazete Pencere adına davet edildiğim festivalde dünden bugüne neler değiştiğini görmek benim için farklı bir yolculuktu. Bu yolculukta Adana’ya indiğim zaman festivale yıllarca hizmet vermiş Kadir Beycioğlu’nun yokluğu elbette herkes için çok üzücü bir durumdu. Çünkü Adana Altın Koza Film Festivali demek benim için Kadir Beycioğlu demekti ve kendisiyle omuz omuza çalışıp televizyon yayınlarını kurguladığımız, ödülleri yayın için ilk öğrenenlerden biri olarak aramızdaki sessiz sözleşmeyi ve şahane yayınlar çıkarttığımız günleri unutmak mümkün değildi.

ALTIN KOZA gururunu yaşayan sanatçılar

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda bu yıl yarışan filmleri, oyuncu Tilbe Saran'ın jüri başkanlığında, oyuncu Güven Kıraç, müzisyen Feridun Düzağaç, yönetmen Kıvanç Sezer, görüntü yönetmeni Meryem Yavuz, yazar Seray Şahiner ve sinema yazarı Şenay Aydemir'den oluşan jüri değerlendirdi.
Festivalin kapanış ödül gecesine çok sayıda ödül alarak geceye damga vuran film ‘Bir Nefes Daha’ oldu.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın başkanlığında 28’incisi düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde 'En İyi Film Ödülü'nü Ahmet Necdet Çupur’un yönettiği Yaramaz Çocuklar filmi aldı.
‘’En İyi Kadın Oyuncu’’ Ödülü’nü Koridor filmindeki performanslarıyla Emel Göksu ve Ayşe Demirel paylaştı.
‘’En İyi Erkek Oyuncu’’ Ödülü'nü Cemil Şov filmindeki performansıyla Ozan Çelik aldı.
‘’En İyi Yönetmen’’ Ödülü’nü Bir Nefes Daha’nın yönetmeni Nisan Dağ aldı.
Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması:
Yılmaz Güney Ödülü: Zin ve Ali’nin Hikayesi - Yönetmen: Mehmet Ali Konar
Adana İzleyici Ödülü: Sen Ben Lenin - Yönetmen: Tufan Taştan
Kadir Beycioğlu Jüri Özel Ödülü: Dermansız – Yönetmen:
En İyi Senaryo Ödülü: Bir Nefes Daha - Yönetmen: Nisan Dağ
En İyi Müzik: Taner Yücel – Cemil Şov
En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü: Koridor- İlker Berke
En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü: Koridor – Ö. Devrim Ünal
Ayhan Ergürsel En İyi Kurgu Ödülü: Yaramaz Çocuklar - Mathilde Van De Moortel & Elif Uluengin & Nicolas Suburlatı
Yardımcı Rolde En İyi Kadın Ödülü: Lacivert Gece – Aslı Bankoğlu
Yardımcı Rolde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: Bir Nefes Daha – Eren Çiğdem
Özel Mansiyon Ödülü: Yaramaz Çocuklar Yönetmen: Zeynep Çupur
Umut Veren Genç Erkek Oyuncu Ödülü: Bir Nefes Daha – Oktay Çubuk
Türkan Şoray Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü: Bir Nefes Daha - Hayal Köseoğlu
SİYAD 'Cüneyt Cebenoyan' En İyi Film Ödülü: Zin ve Ali’nin Hikayesi Yönetmen: Mehmet Ali Konar
Film-Yön En İyi Yönetmen Ödülü: Bir Nefes Daha Yönetmen: Nisan Dağ

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mutlu Hesapçı Arşivi