Bir cumartesi yetti

Bir cumartesi yetti
Yasakların gevşetilmesiyle ilk kez cumartesi günü sokağa çıkan İstanbullu sahile ve kafelere akın etti. İstiklal Caddesi kalabalıktı, sosyal mesafe unutuldu. İstanbul’un turuncu rengi kırmızıya döndü.Sağlık Bakanı Fahrettin...

Yasakların gevşetilmesiyle ilk kez cumartesi günü sokağa çıkan İstanbullu sahile ve kafelere akın etti. İstiklal Caddesi kalabalıktı, sosyal mesafe unutuldu. İstanbul’un turuncu rengi kırmızıya döndü.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ‘kontrollü normalleşme’ sürecinde illere göre haftalık koronavirüs vaka sayısı haritasını paylaştı. 100 bin nüfusta vaka sayısı en fazla olan ilk 5 il Samsun, Sinop, Giresun, Ordu, Trabzon, en düşük ise Hakkari, Şırnak, Batman, Mardin ve Siirt oldu.
27 Şubat-5 Mart tarihleri arasındaki verilerin yer aldığı haritada önceki haftaya göre değişim dikkat çekti. Önceki haftaya göre en çok artışın görüldüğü il Sinop oldu. Sinop’ta artış 100 binde 154 olurken bu ili 100 binde 95 ile Kilis, 100 binde 86 ile Samsun, 100 binde 73 ile Amasya ve Edirne izledi.
İSTANBUL HEM KALABALIK HEM KIRMIZI
İstanbul’un geçen hafta turuncu olan rengi 100 binde 22 artışla kırmızıya döndü. Uzun bir aradan sonra sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanmadığı cumartesi günü İstanbul’daki kalabalık korkuttu. Özellikle İstiklal Caddesi’ndeki kalabalığa ne koronavirüs ne de yağmurlu hava engel oldu.
RENK HARİTASI HAFTAYA AÇIKLANACAK
Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, renk kodlarının belirlenmesinde tek kriter vaka sayısı değil. Bakanlık, haritaların renk haritasını da haftaya açıklanacak. Haritada vaka sayısı, nüfusa oranı, artış/düşüş oranı, aşılama oranı, yoğun bakım ve servis kapasiteleri gibi kriterler birlikte hesaplanarak haftaya açıklanacak.

‘Bu harita hangi ölçütlere göre hazırlanıyor’

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Türk Tabipleri Birliği Covid-19 İzleme Kurulu üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, Sağlık Bakanlığı’nın haritasını tartışmaya açtı.
Prof. Dr. Kayıhan Pala, “Bakanlığın açıkladığı risk haritasını yetersiz buluyorum. Bu haritanın hangi ölçütlere göre hazırlandığı açıklanmalı. İllerdeki renk farklılıklarının kaynakları belli değil” değerlendirmesini yaptı.