Görüşme aynı, açıklamalar farklı

Son Güncellenme Tarihi: Kasım 1, 2021 / 08:45

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden, Roma’daki G-20 zirvesinde ikili görüşme için bir araya geldi. 20 dakika olarak planlanan görüşme, 70 dakikaya yakın sürdü. Roma’daki görüşme iki liderin yaptığı ikinci yüz yüze görüşme oldu.
CUMHURBAŞKANLIĞI: POZİTİF BİR GÖRÜŞME OLDU
Görüşme sonrası, Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan ilk açıklamada , “pozitif bir atmosferde gerçekleşen görüşmede, ikili ilişkiler ve bölgesel konuların ele alındığı” ifade edildi. Açıklamada, “İki lider Türkiye-ABD ilişkilerini daha güçlendirmek ve geliştirmek için müşterek irade beyanında bulundu ve bu doğrultuda ortak bir mekanizma kurulması konusunda mutabık kaldı” denildi.
BAKANLARIN DAHA SIK BİR ARAYA GELMESİ KONUŞULDU
Akşam açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan da Suriye’de PKK, PYD ve YPG’ye verilen destekle ilgili üzüntülerini ilettiğini söyledi. Erdoğan, dışişleri bakanları ile savunma bakanlarının daha sık bir araya gelmelerinin konuşulduğunu belirtti ve “Bugüne kadar olan süreç böyle devam etmeyecektir” dedi. Görüşme sonrası yapılan açıklamada yer alan “ortak mekanizma” ifadesinin de maliye ve hazine yetkililerinin, dışişleri bakanlarının daha yakın görüşmesine ilişkin olduğunu açıkladı.
F-16’LAR DA GÜNDEME GELDİ
Erdoğan, Biden ile görüşmede F-16’lar konusunun da gündeme geldiğini söyledi: “F-35’ten kaynaklanan ödememizi nasıl daha iyi bir konuma taşırız bunun üzerinde durduk. F-16’lar gündeme geldi. Elimizdekilerin modernizasyonu ya da yeni F-16’ların alınması gündeme geldi. Savunma bakanlarımız süreci takip ediyorlar. Sayın Biden’ın olumlu yaklaşımını gördüm. Bunun diğer bir boyutu Temsilciler Meclisi ve Senato. Biden’a ‘Sizin buralarda artık ağırlığınız var, Sizden bu noktada ihtimam bekliyoruz’ dedik.”
BEYAZ SARAY: S-400 ENDİŞELERİNİ İLETTİ
Beyaz Saray’dan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Biden’ın “yapıcı ilişkilerin sürdürülmesi, işbirliklerinin artırılması ve görüş ayrılıklarının daha etkili yönetilmesi” isteğinin altını çizdiği kaydedildi:
“Liderler, Suriye’deki siyasi süreci, ihtiyaç halindeki Afganlılara insani yardım iletilmesini, Libya seçimlerini, Doğu Akdeniz’deki durumu ve Güney Kafkasya konusundaki diplomatik çalışmaları konuştu. Başkan Biden, savunma ortaklığımızı ve Türkiye’nin NATO müttefiki olarak önemini yeniden vurguladı ancak Rus S-400 füze sistemi alımı konusunda da endişelerini dile getirdi.”
İNSAN HAKLARI, BARIŞ İÇİN HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ
Açıklamada, Biden’ın Erdoğan ile görüşmesinde, “demokratik kurumların önemini, insan haklarına saygıyı, barış ve gelişme için hukukun üstünlüğünün öneminin altını çizdiği” ifadesi de yer alıyor.

ERDOĞAN TÜRKİYE’YE DÖNDÜ İDDİASI

İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nde Biden’la bir araya gelen Erdoğan’ın Roma’dan ayrıldığı iddia edildi. Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi’nden sonra BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26’ncı Taraflar Konferansı (COP26) için de 1-2 Kasım’da Glasgow’a gidecekti.

Odatv’nin iddiasına göre, ; G20 Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Biden arasında görüşme gerçekleşince Glasgow’da yapılması planlanan görüşmeler de iptal oldu. Erdoğan, İtalya’daki G20 liderler zirvesi temaslarının ardından “TUR” uçağı ile gece saatlerinde yurda döndü.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top