BİR ŞEHİR EFSANESİ: IMF BİZDEN BORÇ İSTEDİ

BİR ŞEHİR EFSANESİ: IMF BİZDEN BORÇ İSTEDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısının ardından yaptığı açıklamada DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ı IMF üzerinden eleştirmişti. Erdoğan’ın “IMF bizden 5 milyar dolar istedi. O zamanki...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısının ardından yaptığı açıklamada DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ı IMF üzerinden eleştirmişti. Erdoğan’ın “IMF bizden 5 milyar dolar istedi. O zamanki bakan ‘bu borcu verelim mi?' dedi. ‘Verelim' dedim. Bugün borcu alan yarın talimat alır. Şimdi parti kurmuş bize ekonomi dersi veriyor” sözlerine Babacan, sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarla cevap vermiş; “Ekonomi yönetimini teslim ettiğimde Türkiye, IMF'ye borç verebilecek güçteydi. Fakat bugün maalesef IBAN verip halktan yardım isteyen bir yönetim var” demişti. Erdoğan’ın iddiasına o dönem görevde olan isimlerden yalanlamalar gelmeye dün de devam etti.

Yılmaz: MB bilançosunda böyle bir borç kaydı yok

Merkez Bankası Eski Başkanı ve İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz, “IMF, Türkiye’den 5 milyar dolar borç para istedi” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı yalanladı. Durmuş, ”Şu IMF’ye 5 milyar borç verme konusu. En ağır kelimeyi kullanmak için çok zorlandım, bulabildiğim kelime YALAN. Konu çok teknik. Kısacası IMF bizden borç istemedi. İhtiyati fona taahhütte bulunuldu. Taahhüt gerçekleşmedi’’ dedi ve ispatı olarak Merkez Bankası kayıtlarını işaret etti: MB bilançosunda böyle bir borç kaydı yok.

Turhan: IMF’ye 5 milyar dolar verilmedi

Merkez Bankası Eski Başkan Yardımcısı ve Borsa İstanbul Eski Başkanı; İbrahim Turhan da bunun bir borç değil taahhüt olduğunu ve zaten bahsi geçen borcun hiçbir zaman verilmediğini belirtti. Turhan, ‘’IMF Türkiye’den borç istemedi. Söz konusu olan G-20’nin küresel bir programı idi ve kabul eden bütün ülkeleri içeriyordu. Borç sanılan şey sadece bir taahhüttü. Program uygulansaydı bile Türkiye sıranın sonlarındaydı. IMF’ye 5 milyar dolar verilmedi’’ dedi. Turhan, söz konusu taahhüt gerçekleşseydi de Türkiye’nin kasasından tek seferde 5 milyar dolar çıkmayacağını altını çizerek şunları söyledi: “Borçlanma söz konusu olduğunda; a) Her ülkeden taahhüdü ile orantılı bir şekilde transfer yapılacaktı. Örneğin; bir ülke 5 milyar dolar taahhütte bulunmuşsa (5/500) IMF 10 milyar borçlanmak istediğinde bu ülkeden 100 milyon talep edecekti.”