Bir Tablonun Anlattıkları “Pont du Gard”

Tarihi kalıntı ve harabe manzaralarının önde gelen, aynı zamanda Fransız klasizminin yaratıcı ressamlarından biri olan Hubert Robert, 22 Mayıs 1733 tarihinde Paris'te doğdu. 1745 - 1751 yılları arasında, eski adı Collège de Navarre olan üniversitede eğitim gördü.

Heykeltraş Michel-Ange Slodtz'un atölyesine girerek, ondan perspektif ve çizim öğrendi. Slodtz'un teşviki ile resim yapmaya karar verdi. 1754 yılında Fransız Büyükelçisi olan Étienne-François de Choiseul ile birlikte Roma'ya gitti. Kendisi üzerinde büyük etkileri olan Giovanni Paolo Pannini ve Giovanni BattistaTiepolo'nın da aralarında bulunduğu birçok sanatçı ile bir araya geldi.
Antik Roma yıkıntıları ile zamanının yaşamı arasındaki kontrast, büyük ilgisini çekti ve onu heyecanlandırdı. Giovanni Paolo Pannini'nin stüdyosunda bir süre çalıştı. Onun stilinden etkilenerek yaptığı resimleri, “Vue İmaginaire de la Grande Galerie”de görülebilir.
Farklı mimari anıtlar, antik ile moderni (Park manzaraları) karakterize edip, kalıcı eserler meydana getirdi. Roma'da yaptığı eskiz ve çizimlerini bir araya getirerek meydana getirdiği albümleri, kariyeri boyunca, resimlere kattığı motifleri sağladı.

Roma'da on yıl kaldıktan sonra, 1765'te Paris'e geri döndüğünde de, sanatında hızla ilerleme kaydetti. 1767'de ünlü tablosu “Hafen der Ripetta in Rom” başta olmak üzere, on üç resim ve bir dizi çizimden oluşan eserlerini, şimdiki adı “Paris, Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts” olan salonda, 1802 yılına kadar da daha pek çok salonda sergiledi.
Versailles müzesi parkının tasarımını yaptı. Ayrıca, Sen nehri üzerinde birer köprü olan “Pont Notre-Dâme” ve “Pont de Neuilly”nin tarihini, sanatsal bir şekilde resmetti. Fransız Devrimi sırasında bu dramatik olaylarla ilgili bir çok tasviri ortaya çıktı. Zarif Paris villalarının çoğu, Hubert Robert'in tablolarıyla süslendi. 1793'ün Ekim ayında, Fransız Devrimi sırasında Sainte-Pélagie ve Saint-Lazare cezaevlerinde tutuklu kaldı. Ancak, Robespierre'nin düşüşünden sonra serbest bırakıldı. Ressam, 1793 ayaklanmasından sonra hapsedildiğinde bile, büyük yaratıcı gücü başarısızlıkla sonuçlanmadı. Bir kez daha, Paris'teki yeni müze idaresine üye oldu. Hubert Robert 15 Nisan 1808 tarihinde, doğduğu yer olan Paris'te vefat etti.

Pont du Gard Romalılar tarafından bugünkü Fransa'nın güneyinde inşa edilmiş olan bir su kemeridir. Languedoc-Roussillon bölgesinde Gard ilindedir. 1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.
Uzun yıllar Pont du Gard'ın Augustus'un evlatlık oğlu ve yaveri Marcus Vipsanius Agrippa tarafından MÖ 19 yılı civarlarında yaptırıldığı düşünülmüştür. Ne var ki yeni yapılan kazılar inşaatın 1. yüzyılın ortalarında gerçekleştiğini ortaya koymuştur. Gardon nehrinin vadisi üzerinden su taşımak üzere tasarlanan Pont du Gard, Uzes yakınlarındaki pınarlardan Roma şehri Nemasus'a (Nimes) su taşıyan yaklaşık 50 km uzunluğundaki bir su yolunun parçasıydı. 34 cm/km'lik bir eğimi olan ve tamamında yalnızca 17 metre eğim yapan su yolu günde 20.000 m³ su taşıyordu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Kubilay Kaptan Arşivi