Bir tablonun anlattıkları: “Yağmurdan Sonra Avrupa”

Max Ernst (2 Nisan 1891 – 1 Nisan 1976), Alman ressam, heykeltıraş, grafik sanatçısı ve şair. Dadaizmin ve Gerçeküstücülüğün en önemli temsilcilerinden sayılır.

Almanya'da Köln yakınlarındaki Brühl'de doğdu. 1909'da felsefe öğrenimi için Bonn'daki üniversiteye yazıldı, ama kısa zaman sonra dersleri bıraktı. Aynı yıl resim yapmaya başladı, ancak asla resmi bir resim eğitimi almadı. I. Dünya Savaşı'nda Alman ordusuna yazıldı. Savaş, sanat çalışmalarını tamamen durdurdu. Özyaşamöyküsünde “Max Ernst 1 Ağustos 1914'te öldü.” yazar.

Savaştan sonra yepyeni fikirlerle dolu olan Ernst, Jean Arp ve sosyal aktivist Alfred Grünwald, Köln Dada grubunu kurdular. 1918'de sanat tarihçisi Luise Straus ile fırtınalı ve kısa sürecek bir evliliğe başladı. 1920'de çiftin bir çocukları oldu: Ressam Jimmy Ernst. Luise 1944'te Auschwitz'de ölecektir. 1919'da Ernst ressam Paul Klee'yi ziyaret etti. Birlikte resimler, kalıp baskılar ve kolajlar yaptılar, farklı malzemelerle çalıştılar.

II. Dünya Savaşı'nın patlamasıyla Ernst Fransız hükûmeti tarafından "düşman bir yabancı" olduğu gerekçesiyle tutuklandı. Paul Eluard ve gazeteci Varian Fry dahil diğer arkadaşları sayesinde bir hafta içinde salıverildi. Nazilerin Fransa'yı işgalinden hemen sonra bu kez Gestapo tarafından tekrar tutuklandı. Sanatçıların hamisi Peggy Guggenheim'ın yardımıyla hapisten kaçtı ve ABD'ye sığındı.

“Yağmurdan Sonra Avrupa”, duygusal ıssızlığın, fiziksel yorgunluğun ve topyekûn savaşın yıkıcı gücüne dair korkuların birleştiği, sürükleyici bir başyapıt olmaya devam ediyor. Başlık, Hitler'in iktidara geldiği yıl olan 1933'te tamamlanan yeniden şekillendirilmiş bir Avrupa'nın hayali bir kabartma haritasını oluşturmak için sıva ve yağdan yontulmuş (ve kontrplak üzerine boyanmış) daha eski bir tabloya dayanıyor.

“Yağmurdan Sonra Avrupa”, Ernst'in icat ettiği teknikleri kapsamlı bir şekilde kullanır ve hem çarpık enkazı hem de çürüyen organik çoğalmayı anımsatan perişan bir manzarayı tasvir eder. Bir kıyametin veya kontrolsüz, kanserli bir büyümenin tanıklarıyızdır.

Ernst'in Gestapo'dan kendi başına sürgüne kaçışı ve savaşın etkilerine duyduğu tiksinti göz önüne alındığında, sergilenen ölçülü melankoliyi anlamak mümkündür.

Klasik harabe resimlerini anımsatan bir manzarada, figürler aşırı büyümüş heykeller veya unutulmuş bir savaşın yarı efsanevi kurtulanları olabilir. Miğferli, kuş başlı bir asker, bir kadın figürünü bir mızrakla veya belki de harap olmuş bir savaş sancağıyla tehdit ediyor. Belki de Avrupa uygarlığının yıkımı için bir alegoridir bu. Belki de bu, uygarlığın onurlu cilası bir kez sıyrılıp atıldığında, geriye yalnızca yarı biçimli kabuslardan oluşan kaotik yığınlar kaldığını gösteren bir ihbardır. Nasıl kabul ederseniz edin, “Yağmurdan Sonra Avrupa”, yanıtladığından daha fazla soruyu kışkırtan güçlü bir görüntü ve Ernst'in gerçek bir şaheseridir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Kubilay Kaptan Arşivi