Bir tatlı huzur kalmayacak Kalamış’ta…

Son Güncellenme Tarihi: Eylül 20, 2021 / 09:57

“Yok başka yerin lütfü ne yazdan ne de kıştan Bir tatlı huzur almaya geldik Kalamıştan”
Münir Nurettin Selçuk’un muhteşem şarkısına ilham veren yer Kalamış… İstanbul’un şehir içinde ender yeşil kalmış alanlarından… Betonlaşma, halka kapatılma tehdidi altında…
Özelleştirme tehlikesi altındaki Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’na teklif verme süresinde son yaklaşıyor. Kadıköylüler, özelleştirmeyi kesinlikle istemiyor. Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ise “Biz buraya kimsenin çökmesine müsaade etmeyiz” diyor.
Özelleştirme İdaresi’nin 40 yıllığına işletme hakkını vererek özelleştirmesini yapacağı Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’na teklif verme süresinde sona gelindi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın duyurusuyla 7 Temmuz’da yapılması planlanan ihale 21 Eylül’e ertelendi.
1987 yılından beri kullanımda olan mevcut marinayı Koç Holding’e bağlı Setur işletiyor. Özelleştirmeye hangi şirketlerin teklif verdiği henüz kamuoyuna duyurulmuş değil.
2018’de tamamlanan plan değişikliği ile 435 bin metrekarelik yapılaşma alanı, 487 bin metrekareye çıkarılırken otel ve turizm tesislerine planda yer verildi. Bu değişiklikle Kalamış Parkı’nın bir kısmı da yat limanı projesine terk edilecek.
“BURAYA KİMSENİN ÇÖKMESİNE MÜSAADE ETMEYİZ”
2014’teki ilk özelleştirmeye de karşı çıkan ve açtıkları davayla o dönem ihaleyi kazanan Koç Holding’in çekilmesini sağlayan Kadıköy Belediyesi bugün de özelleştirmeye karşı. VOA Türkçe’ye konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, neye karşı olduklarını anlattı:
“Bu ihale bu şekilde kapalı kapılar ardında yapılamaz. Biz buraya kimsenin çökmesine müsaade etmeyiz biz Kadıköy’ün geleceğini korumak zorundayız. Kalamış parktır park kalacaktır. Burada temel itiraz noktamız betonlaşma. Bu marinanın iyileştirilmesi gerekiyorsa yenilenmesi gerekiyorsa biz iyileştirilmesi ve geliştirilmesine karşı değiliz. Bizim karşı olduğumuz burada farklı imar artışlarıyla yeni betonlaşmaya gidilmesi, bu alana otel ve AVM yapılması. Ayrıca mendireğin uzatılarak bulunduğumuz Kalamış Parkı’nın bir bölümünün de marina içerisine katılması veya bu parkın kullanılamaz hale gelmesine de elbette itiraz ediyoruz.”
AYM’YE BAŞVURDULAR
Yat limanının özelleştirmesine karşı çıkan Kadıköy Belediyesi itirazları karşılıksız kalınca önce ihaleye katılmak istedi. Ancak bu talebi ÖİB Kanunu’na aykırı olduğu iddiasıyla reddedilince belediye bu kararla birlikte yeni imar değişikliği ile özelleştirme kararını da yargıya taşıdı. Ayrıca birçok Kadıköylü özelleştirmenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.
“KADIKÖY HALKININ İRADESİNİ TANIMAYANI BEN DE TANIMAM”
Şerdil Dara Odabaşı, “Önce Özelleştirme İdaresi’ne dedik ki ‘biz bugünkü parayla zamanında marinaya 150 milyon lira harcadık parayı bize verin’. O zaman ‘yok’ dediler. O zaman dedik biz ihaleye girmeye karar verdik. 30 milyon liralık geçici teminat mektubu için Belediye Meclisi’nden yetki aldım. 4 AK Partili meclis üyesi de dahil 37 üye buna onay verdi. Bir banka ile niyet mektubunu imzaladık. Tam bu sırada Özelleştirme İdaresi bize, ‘Bu ihaleye giremezsiniz’ dedi. Bizi ihale dışı bıraktıkları süreç de şu anda yargıda. 21 Eylül’de Kadıköy tüm seçilmişleri muhtarları ve meclis üyelerinin bir bölümü ile beraber Özelleştirme İdaresi’nin önünde olacağız, toplamış olduğumuz imzaları teslim edeceğiz. İhaleye girecek firmalara seslenmek istiyorum. Ben Kadıköy Belediye Başkanı’yım. Yarın ihaleyi alan firma belediyeden ruhsat almak için gelmek mecburiyetinde. Restoran açacak, kafe açacak, ticari alanlar açacak, Kadıköy Belediyesi’nin ve Kadıköy halkının iradesini tanımayanı ben de tanımam. Bürokrasiyi biliyorsunuz, bu izinler Kadıköy Belediyesi’nde dolanır durur” dedi.
Başkan, “Bu sözler bir tehdit ya da gözdağı mı?” sorusuna “Bu basit bir uyarı” yanıtını verdi.

Burası da giderse oturur ağlarız

Kadıköylüler özelleştirme kararına tepkili. Çocuğuyla Kalamış Parkı’nda keyifli zaman geçirdiğini söyleyen Ayten Toğra, “Çok üzücü. Şu doğa olaylarının çok büyük olduğu memlekette yaşıyoruz. Bir ağacın bile ne kadar değerli olduğu bir memlekette yaşıyoruz. Bir metrekare çimene bir metrekare doğaya bile açız. Çocuklar ağaç tanımıyor. Nerede ağaç nerede yeşillik varsa yok ediliyor. Bu da o tip projelerden biri. Validebağ’da da aynı şekilde çok saçma bir proje var. Hiçbir Kadıköylünün bu projeyi destekleyeceğini sanmıyorum. Yangınlara oturduk ağladık burası da giderse oturur ağlarız” dedi.
Ayten Nalcı sık sık ziyaretine geldiği ablasıyla sürekli geldikleri Kalamış Parkı’nın yok olmasına izin verilmemesi gerektiğini söylüyor.
Nalcı, “Çocukların girdiği hiçbir parkın asla özelleşmesini istemiyorum. Zaten dikkat ederseniz İstanbul genelinde doğru dürüst ağaçlık alan kalmadı. Çocuklar burada nereye gidecek? İstanbul’un hali ne olacak?” diye sordu.
Eşiyle parktaki bir bankta oturan Hasan Aydın, “Özelleştirmeye karşıyım. Hiçbir özelleştirmeden şimdiye kadar ülkede halkın yararına bir şey çıktığını zannetmiyorum. Toplum yararına olacaksa özelleştirmenin karşısında olmayız ama böyle bir şey hiç görmedik. Burası betonlaşmamış ender yerlerden biri, böyle kalmalı” diye konuştu.

Kadıköy “Şiddete Karşı Koş”tu

“Şiddete Karşı Koş” sloganıyla gerçekleştirilen Kadıköy Yarı Maratonu ve Spor Festivali’nin ikinci gününde paralimpik sporcuların da yer aldığı ‘Kadıköy Yarı Maratonu’ gerçekleştirildi.
Koşu; Kadıköy Belediyesi tarafından “doğaya, kadınlara, çocuklara ve hayvanlara yapılan şiddete karşı” farkındalık oluşturmak için düzenlendi. Kadıköy Yarı Maratonu kapsamında paralimpik sporcularının da yer aldığı çok sayıda sporcu maratona katılmak üzere Caddebostan’da bir araya geldi.
Patencilerin yarışıyla başlayan etkinlik 10K ve ardından da 21K koşusu ile devam etti. Caddebostan etkinlik alanından başlayan koşu Cevizli Orduevi önünden dönerek başlangıç noktasında son buldu.
Yaklaşık 2 bin 500 sporcunun koştuğu organizasyona Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı da katıldı.
“Spor ve kültür sürekli artarak devam edecek”
Koşu öncesi konuşan Başkan Odabaşı, şunları söyledi:
“İki gündür gerçekleştirdiğimiz etkinlikler sürmeye devam ediyor. Her yaş grubuna hitap edecek etkinlikler gerçekleştirdik. Çocuklarımız için minik bir maraton gerçekleştirdik. Onlara sporu ve atletizmi sevdirmek adına. Bugün ise etkinliğimizin ana unsuru olan 10K ve 21K yarışlarımız var. Bizim bu organizasyondaki sloganımız ‘Şiddete karşı koş’. Aslında birkaç ay önce ‘Kadıköy hayata dönüyor’ diyerek bir 10K yarışı düzenlemiştik. Ardından Kalamış’ta yaklaşık 55 gün süren bir festivalimiz oldu. Göztepe Özgürlük Parkının içerisinde tiyatro etkinliklerimiz oldu. Bu tiyatro etkinliğimiz hala devam ediyor. Kadıköy’de spor ve kültür sürekli artarak devam edecek.”

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top