Bir yanda cenaze, bir yanda protesto

Bir yanda cenaze, bir yanda protesto
İngiltere’de Kraliçe 2. Elizabeth’i anma etkinliklerinde protesto yapan bazı monarşi karşıtlarının eylemleri nedeniyle gözaltına alınması ifade özgürlüğü tartışması başlattı.Hak savunucusu örgütler, protestocuların...

İngiltere’de Kraliçe 2. Elizabeth’i anma etkinliklerinde protesto yapan bazı monarşi karşıtlarının eylemleri nedeniyle gözaltına alınması ifade özgürlüğü tartışması başlattı.

Hak savunucusu örgütler, protestocuların gözaltına alınıyor olmasının endişe yarattığını savunuyor. Kraliçe’nin cenazenin bulunduğu İskoçya’da polis iki eylemci hakkında işlem yaptı. Bu kişiler huzuru bozmakla suçlandı.

Edinburgh kentinde, Kral 3. Charles’ın hükümdarlık ilanı sırasında eylem yapan bir kadın gözaltına alındı. Daha sonra serbest bırakılan 22 yaşındaki eylemci, ileri bir tarihte mahkemeye çıkacak.

İfade özgürlüğü savunucuları, protestonun temel bir hak olduğunu ve korunması gerektiğini savunuyor. Index on Cencorship (Sansür Endeksi) isimli örgütün başkanı Ruth Smeeth, polisin tavrının büyük endişe verdiğini söyledi.

Smeeth, “Ama kaza ama bilinçli, bu sürecin İngiltere halkının keyfini sürdüğü ifade özgürlüğünü erozyona uğratmak için kullanılmasına hepimiz karşı çıkmalıyız” dedi.

Big Brother Watch isimli örgütün başı olan Silkie Carlo da polisin, destek verenlerin hakları kadar protestocuların haklarını da koruması gerektiğini savundu.

Liberty isimli oluşumdan Jodie Beck benzer şekilde, polisin elindeki gücü cezalandırıcı şekilde kullanmasının endişe verici olduğunu kaydetti. Beck, “Protesto devletin bir hediyesi değil, temel insan hakkıdır” dedi.