Bir yargı paketi daha geliyor

Son Güncellenme Tarihi: Aralık 31, 2022 / 01:14

· Göçmen kaçakçılığı cezaları artıyor
· Uyuşturucu kullananlara zorunlu rehabilitasyon
· Artan ev sahibi- kiracı davalarına arabulucu

Hükümet, yargı sisteminde aksayan birçok yönü değiştirmek için bir kez daha kolları sıvadı. Parça parça yapılan düzenlemelerden biri daha yeni yılda TBMM’nin gündemine getirilecek.
Pakette, yüzde 25 kira artış sınırı nedeniyle patlayan ev sahibi-kiracı davalarına arabuluculara bırakmaktan, göçmen kaçakçılarına ceza arttırılması, uyuşturucu cezası alanlara zorunlu rehabilitasyon gibi maddeler bulunuyor.
Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında Adalet Bakanlığı’nın taslak çalışmalarını içeren ikinci toplantı önceki gün yapıldı. Üzerinde çalışılan pakette, kira ve komşu uyuşmazlıklarına ilişkin davaların arabulucuya gitmesi zorunlu olacak. Arabuluculuk görüşmelerinin 3 hafta içinde tamamlanması planlanıyor. Zorunlu durumlarda ise arabulucu tarafından bu süre en fazla 1 hafta kadar uzatılabilecek. Görüşmeler sonrasında anlaşma sağlanmazsa mahkemede kiracı ya da ev sahibi tarafından dava açılabilecek.

YAMALI YARGI
Pakette yer alacak diğer konu ise göçmen kaçakçılığına ceza artırımı olacak. Bu suçu işleyenlere verilen 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası, 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına çıkarılacak. Göçmen kaçakçılığı suçu henüz tamamlanamadan yarıda kalmışsa bile tamamlanmış gibi ceza verilecek. ‘Suçun mağdurları açısından, hayati tehlike oluşması veya onur kırıcı bir muameleye maruz kalmaları’ halinde verilecek ceza, yarısından üçte ikisine kadar arttırılabilecek. Göçmen kaçakçılığı suçunun, suç işlemek amacıyla örgüt kurma kapsamı içerisinde işlenmesi halinde verilecek olan ceza yarı oranında arttırılacak.

ZORUNLU REHABİLİTASYON
Düzenlemeyle, uyuşturucu suçundan ceza alan hükümlüler için cezaevinde rehabilitasyon ve tedavi zorunlu olacak. Son dönemde cezaevinde uyuşturucu suçundan yatanların sayısının arttığı, bunların cezaevinden çıktıktan sonra yine uyuşturucu kullanmaya başladığı, devlet desteğiyle rehabilitasyonun zorunlu hale getirilmesi ve bu kişilerin topluma kazandırılmasının amaçlandığı belirtiliyor.
Bu amaçla, rehabilitasyon merkezleri kurulacak. İzleme, ıslah ve tedaviyi içeren bir sistem oluşturulacak. Bu suçtan hüküm giyenler, cezaları bitmiş olsa bile infaz savcılığı tarafından takipleri yapılacak. Belli dönemlerde bu kişilerden uyuşturucu kullanıp kullanmadıklarına yönelik örnekler alınacak.

YÜZE OKUMA KALKIYOR
Düzenlemeyle, mahkeme kararıyla ile ilgili olarak ‘yüze karşı okunma’ uygulamasına son veriliyor. Karşı tarafa tebliğ edilmesi yeterli olacak. Ceza ve iş mahkemelerinde karar yüze karşı okunuyordu. Ayrıca, İcra İflas Kanunu’ndaki 7-10 gün olan itiraz süreleri, 2 haftaya çıkarılıyor. Ayrıca CMK’daki 7 günlük itiraz süreleri de 2 haftaya çekiliyor.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top