Bırak baskını kapıyı çalamaz

Bırak baskını kapıyı çalamaz
Bidebunu izle yayınında Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protestoların ardından protestolara katılan bazı öğrencilerin gece ev baskınlarıyla gözaltına alınmasını değerlendiren Ceza Hukuku Profesörü Ersan Şen, “Bizin kanunlarımıza...

Bidebunu izle yayınında Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protestoların ardından protestolara katılan bazı öğrencilerin gece ev baskınlarıyla gözaltına alınmasını değerlendiren Ceza Hukuku Profesörü Ersan Şen, “Bizin kanunlarımıza göre, gece evde arama yapamazsın, kapıyı bile çalamazsın” dedi.
Polisin gece evlerde arama ya da gözaltı yapabilmesinin istisna olduğunu vurgulayan Şen, şöyle konuştu:
“Eğer suçüstü varsa, gecikmesinde sakınca olan bir hal varsa, bir hükümlü firar eder onu yakalamak için sadece bu hallerde gece polis evlere girebilir. Güneş battıktan 1 saat sonra, güneş doğmadan 1 saat evvel insanların konutlarına dokunamazsın. Bunu kanun söylüyor.”
Şen, gözaltı işlemlerinin de yanlış olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Gözaltına alınan kişiler yalnızca ‘gösteri ve yürüyüş kanuna muhalefet’ gibi bir suçlamayla karşı karşıya ise ifadeye davet edilmeden, yakalama kararı tebliğ etmeden bu şekilde gözaltına alamazsın. Bu yargının görevi. O yüzden bunu, İçişleri Bakanlığı’nın ilan etmesi de doğru değil. Bu tarz görüntüler, sonrasında AYM’den, AİHM’den hak ihlali olarak dönüyor.”