‘Birinci dalganın ikinci pikindeyiz, en fazla vaka Ankara’da’

Son Güncellenme Tarihi: Eylül 3, 2020 / 13:11

Salgının her geçen gün daha fazla insana bulaştığını belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgında birinci dalganın ikinci pikinin yaşandığını belirtti ve ”Şu an Türkiye’de vaka sayısının en fazla olduğu il Ankara. İstanbul’u iki kat oranında geçmiş durumda” dedi.

Bilim Kurulu toplantısı ardından açıklama yapan Koca, bugüne kadar 29 binden fazla sağlık çalışanının enfekte olduğunu aktararak, şöyle devam etti:

“52 sağlık çalışanımızı yitirdik. Ülke genelinde durum kontrol altında. İstanbul’da, Trakya’da ve Ege Bölgesi’nde ciddi bir artış yok. Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da artış var. Artışın en fazla olduğu illerin başında Ankara geliyor. Yer yer Antep, Urfa, Batman gibi illerimizde hastane sıkıntısı yaşandı. Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Kayseri hala yüksek riskli illerimiz arasında”

 ‘ANKARA, İSTANBUL’U İKİ KAT ORANINDA GEÇTİ’

“Şu an Türkiye’de vaka sayısının en fazla olduğu il Ankara. İstanbul’u iki kat oranında geçmiş durumda. Dolayısıyla bu anlamdaki tedbirleri Ankara’da daha yoğunlaştıran yaklaşım ve çaba içindeyiz. Bu anlamda birtakım tedbirler alınmaya başlandı. Sokağa çıkma gündemimizde yok”

VEFAT SAYISI GEÇEN YIL İLE UYUMLU

“Yaş arttıkça vefat oranımız artıyor. 2019 yılı toplam ölümler 297 bin 275’ti. Buna yıllık beklenen artış oranı oran 2020 için beklenen ölüm 303 bin 815. 2020’de gerçekleşen ölüm 303 bin 262. Yani geçen yılki vefat sayımızla uyumlu. İlk 8 ay için söylüyorum. Ama Kovid-19’dan gerçekleşen 6 bin 370 vefatı da ekleyince bu yılın ilk 8 ayında vefat sayımız 309 bin 602 oldu”

BİLİM KURULU ‘TAVSİYE’ KURULU

“Bilim Kurulu bir tavsiye kurulu. Bugüne kadar tavsiye kararları uygulama noktasında bir gayret içinde olundu. Dolayısıyla Bilim Kurulunun karar verici olmadığı bu anlamda söylenmiş bir cümle”

‘VATANDAŞLAR MASKESİZ DIŞARDA OLMAMALI’

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Koca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Giresun mitinginde fiziksel mesafenin neden oluşturulmadığı sorusuna ”Cumhurbaşkanımız son derece hassasiyet ve gayret içinde. Vatandaşların maskesiz dışarıda olmaması gerekiyor” yanıtını verdi.

 ‘VERİLERİ DEĞİŞTİRMEMİZ SÖZ KONUSU DEĞİL’

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın koronavirüs ölümlerine ilişkin açıklamasını da değerlendiren Koca, “Ölümlerle ilgili ben başkanla görüştüm. Bununla ilgili rakamları her gün veriyoruz. Normalde bu ölüm rakamları ilgili hekimin kendi tanısıyla söz konusu oluyor, bizim herhangi bir merkezden müdahalemiz söz konusu olmuyor. Bizim bakanlık olarak değiştirmemiz söz konusu değil, ilgili hekimlerin karar vererek yaptıkları bir durum” dedi.

PCR SONUÇLARININ BİLDİRİLMEMESİ

Koca ayrıca bazı hastanelerin test sonuçlarını bildirmediği iddiasına, “Bazı özel hastanelerde kaydın yeterince tutulmadığını gördük, uyarılarımızı yaptık. Bizim testlerin içinde basın mensupları ve turistik bölgelerde yapılan testler yok. Pozitif vakaları takibe alıyoruz ama testlerin içinde yok” yanıtını verdi.

BİLİM KURULUNDAN SÜPER LİG ÖNERİSİ

Önümüzdeki haftalarda başlayacak Süper Lig müsabakalarının ligin ilk yarısında seyircisiz oynanması gerektiğini söyleyen Koca, “Müsabakaların seyircisiz devam etmesi şeklinde Bilim Kurulu’nun bir önerisi var” ifadesini kullandı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top