Bitmeyen yas Madımak

Son Güncellenme Tarihi: Temmuz 3, 2022 / 07:05

Sivas’ta, 2 Temmuz 1993 tarihinde, Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne gelen 33 aydının Madımak Oteli’nin ateşe verilmesiyle öldürülmesi 29’uncu yılında anıldı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Şubesi ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Şubesi önünde toplanan kitle, Madımak Oteli önüne yürüdü. Kortejin ön saflarında, ölenlerin fotoğrafları aileleri tarafından taşındı. Aleviler Madımak Otel’i önünde katledilenleri anarak, Madımak Oteli’nin “Utanç müzesi” olması için çağrıda bulundu.

Şehre girişlerde kimlik kontrolü (GBT) yapılırken, anmanın yapılacağı bölgede de çok sayıda polis konuşlandırıldı. Madımak Oteli’nin önü ise bariyerlerle çevrildi. Alana girmek isteyenler polis kontrolünden geçirilerek içeri alındı.

KARANFİLLER BIRAKILDI, SEMAH DÖNÜLDÜ

Madımak Oteli’nin önüne gelen kalabalık karanfiller bıraktı. Otel önündeki anma katliamda hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşuyla başladı. Ardından deyişler eşliğinde semah dönüldü.

GÖSTERİCİLERİN İSMİ ÇIKARILDI

Bilim ve Kültür Merkezi’nde olayın ardından oluşturulan anı köşesinde, hayatını kaybeden aydın ve otel çalışanlarının yanında göstericilerden Ahmet Alan ve Hakan Türkgil’in de isminin yazılması uzun süre tepkilere neden olmuştu. Gelen tepki ve talepler doğrultusunda bu yıl bu isimlerin anı köşesinden çıkarıldığı görüldü.

SİVAS’TAKİ ANMADA PROVOKASYON GİRİŞİMİ

HalkTV’den Nazlıcan Ermiş’in haberine göre Madımak Katliamı’nın 29’uncu yılında Sivas’ta yapılan anma töreninde provokasyon girişimi yaşandı.

Eski Madımak Oteli’nin önündeki alanda Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı (PSAKD) Cuma Erçe’nin konuşması sırasında bozkurt işareti yapan bir grup, alana doğru sloganlar attı. Öte yandan Erçe, olaya ilişkin bir gözaltı olmadığını söyledi.

PARTİ LİDERLERİNDEN ANMA MESAJLARI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Acısını ilk günkü gibi yüreğimizde hissettiğimiz, Sivas Katliamında yitirdiğimiz canlarımızı saygı ve rahmetle anıyorum. Aynı acıların bu topraklarda bir daha yaşanmaması için; sevgi tohumlarını ekip, birlik ve beraberliği sağlamak onlara olan borcumuzdur” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “29 yıl önce Madımak Oteli’nde, yüreğimize düşen ateşin acısı hâlâ içimizde… Hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum. Ruhları şad olsun” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Madımak Katliamı’nda aramızdan koparılan 35 canımızı saygıyla ve rahmetle anıyorum. Devirleri daim olsun. Hem geçmişle yüzleşerek adaletin ve hakikatin izcileri olmak hem de yarınları saygı ve eşit vatandaşlık temelinde kurmak zorundayız. Bunu başaracağız” dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Madımak katliamında hayatını kaybeden canlarımızı rahmetle anıyorum. Birliğimize, kardeşliğimize kasteden tüm katliamları lanetliyorum” dedi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top