Bize Afganistan yolları, Katar’a Akdeniz’in suları

Son Güncellenme Tarihi: Aralık 25, 2021 / 11:07

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın aralık ayının ilk haftasında Katar’a yaptığı ziyarette iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların daha mürekkebi kurumadan Katar, Kıbrıs Rum kesimi ile önemli bir anlaşmaya imza attı.

Taliban’ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan’da Kabil Havaalanı’nı Türkiye ile birlikte işletme kararı alan Katar, dün Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile yaptığı anlaşma gereğince 10’uncu parselde sondaj çalışmasına dün başladı.

Libya’daki seçimlerin ertelenmesinden, Rusya ile NATO arasındaki krize kadar pek çok alanda tepkisini ortaya koyan Ankara, sondajın başlaması konusunda henüz net ve sert bir tavır ortaya koymadı.

LİSANS VERİLDİ

GKRY, 5. parseldeki hidrokarbon arama lisansına ilişkin ExxonMobil ve Katar Petrolleri şirketler ortaklığı ile ‘Arama ve Üretim Paylaşımı Sözleşmesi’ imzaladı. Anlaşma ile ilgili şirketlere bölgede arama yapmaları için lisans verildi. Güney Kıbrıs Rum yönetimi daha önce de Fransız TotalEnergies ve İtalyan Eni ile 7 lisans anlaşması yapmıştı.

SONDAJ BAŞLADI

Katar’ın devlet petrol şirketi ile ABD’li enerji devi ExxonMobil, Kıbrıs açıklarında sondaj çalışmalarına dün başladı. Güney Kıbrıs’ın tek taraflı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge’deki (MEB) 13 parsel içinden sadece 10. ve 11. Parseller, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs’ın hak iddialarıyla çakışmıyor. Cumhuriyet’in The National Herald’dan aktardığına göre, Katar Petrolleri ile ExxonMobil’in 10. parselde sondaj çalışmaları yürütüyor.

Türkiye’nin hak iddia ettiği bölgeye ExxonMobil’in girmeyeceğine dair ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasını aktaran The National Herald, daha önce bölgeye giren İtalyan enerji araştırma gemisinin Türkiye’nin savaş gemileri tarafından korkutulmasına İtalya’dan karşılık gelmediğini hatırlattı.

KUYU AÇILACAK

2019 yılında Exxon Mobil-Katar Petrolleri konsorsiyumunun yaptığı araştırma sondajında 142-227 milyar metreküp arasında doğalgaz bulunduğu sonucuna varılan 10. parseldeki Glafkos gaz yatağı için Güney Kıbrıs son olarak NAVTEX (denizcilere duyuru) yayımladı. Buna göre 19 Kasım 2021 – 22 Ocak 2022 arasında önhazırlık ve sondaj faaliyetlerinin yürütüleceği Glafkos gaz yatağında, konsorsiyum bir değerlendirme kuyusu açacak.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top