“Bizi AB kapısında süründürenlere yanıt vereceğiz”

“Bizi AB kapısında süründürenlere yanıt vereceğiz”
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, zamanı geldiğinde Türkiye’yi 52 yıldır Avrupa Birliği’nin kapısında süründürenlere gereken yanıtı vereceklerini söyledi.Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları 9'uncu Zirvesine...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, zamanı geldiğinde Türkiye’yi 52 yıldır Avrupa Birliği’nin kapısında süründürenlere gereken yanıtı vereceklerini söyledi.

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları 9'uncu Zirvesine katılmak üzere Özbekistan’ın Semerkant şehrinde Erdoğan’a Türk dünyasına hizmetlerinden dolayı, “Türk Dünyası Ali Nişanı” verildi.

Erdoğan, törende yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

AYNI ŞEYİ YAPIYORLAR

“Bir gözlemci üye olarak Macaristan Başbakanı Viktor Orban kardeşime Avrupa ile Türk dünyası arasında oluşturduğu köprü nedeniyle çok teşekkür ediyorum. Avrupa Birliği içerisindeki demokrasi mücadelesi sebebiyle kendisini kutluyor, tebrik ediyorum. Orban önemli bir mücadele veriyor. Bunları hep yaşadık, yaşıyoruz. Avrupa Birliği kapısında 52 yıldır bizi süründürdüler, hala aynı şeyi yapıyorlar. Ama biz de onlara gerekeni gerektiği zaman da cevabını vereceğiz.”

Erdoğan, zirvede yaptığı konuşmada ise özetle şu mesajları verdi:

“Kabul ettiğimiz strateji belgesi de bizlere bir yol haritası sunuyor. Strateji belgemizdeki unsurların birer birer hayata geçirilmesini hep birlikte takipçisi olalım. Türk yatırım fonunun da mümkün olan en kısa sürede hayata geçmesi yararlı olacaktır. Fonun sağlayacağı mali imkanların iş birliğimizi kuvvetlendirip, faaliyetlerimize ivme kazandıracağına inanıyorum.

Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı küresel düzeyde en başarılı enerji projeleri arasındadır. Güney Gaz Koridoru ise Avrupa'ya gaz taşıyacak dördüncü arter olarak tasarlanmıştır. Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın bel kemiğini oluşturduğu bu koridor ilave gaz tedariki ile daha da geliştirilebilir. Hazar havzası bunun için akla ilk gelen kaynaktır. Enerji alanında teşkilatımız bünyesinde ve ikili düzeyde iş birliği süreçlerine ortak projelere bu nedenle büyük önem atfediyoruz.”

KKTC GÖZLEMCİ ÜLKE

Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları 9'uncu Zirvesi’nde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin teşkilatta gözlemci üye olması kabul edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıslı kardeşlerimizin yalnız olmadığını göstererek, çözüm sürecine de katkı sağladık" dedi.