Blinken Ortadoğu’da rotada Türkiye yok

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas ve İsrail arasındaki ateşkesi güçlendirmek için İsrail’in ilk durağı olduğu Ortadoğu gezisine başladı.
ROTASINDA TÜRKİYE YOK
Blinken, Ortadoğu’da gerginliğin azaltılmasına katkıda bulunmak için Kudüs, Ramallah, Kahire ve Amman’a gidecek. Blinken’in rotasında Türkiye bulunmuyor.
İSRAİL TEMASLARI
Blinken, biraraya geldiği İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile “ateşkes, Gazze’nin yeniden imarı ve İran ile nükleer gelişmeler dosyasını” ele aldı.
Ortak basın toplantısında konuşan Netanyahu, “Eğer Hamas ateşkesi bozar, İsrail’e saldırırsa, karşılığımız gerçekten çok sert olur” dedi.
İsrail Başbakanı, 2018›de hayata geçirdikleri ve uluslararası toplum nezdinde eleştirilen «Yahudi devlet yasası» doğrultusunda, “İsrail’in bir Yahudi devleti olarak tanınması” çağrısı yaptı.
İSRAİL’E TAM DESTEK
Blinken ise bölgeye ziyaretinin «ABD›nin İsrail›in güvenliğine desteğini vurgulamak, Batı Şeria ve Kudüs›te gerilimin düşürülmesi için geniş kapsamlı çalışmalar yürütmek, Gazze’ye acil insani yardımların ulaştırılmasını sağlamak, Filistin halkın ve Filistin yönetimiyle ilişkileri ilerletmek» amacı taşıdığını söyledi.
Netanyahu’ya ABD Başkanı Joe Biden’ın mesajını aktardığını ifade eden Blinken, “Washington, İsrail’in kendini savunma hakkına tam destek veriyor” dedi. Blinken, Gazze’nin imarı konusundaki yardımların “Hamas’ın eline ulaşmaması için ortaklarıyla çalışacağının” altını çizdi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top