Bloomberg: Dünyanın en ucuz kredisi az sayıdaki seçilmişin hizmetinde

Bloomberg: Dünyanın en ucuz kredisi az sayıdaki seçilmişin hizmetinde
Merkez Bankası'nın faiz indirimleri ve düzenlemelerle birlikte ticari kredi faizleri enflasyona göre çok düşük kaldı. Bloomberg, düşük faizli kredilerden çok sınırlı bir kesimin yararlanabildiğini, seçim öncesi hükümetin...

Merkez Bankası'nın faiz indirimleri ve düzenlemelerle birlikte ticari kredi faizleri enflasyona göre çok düşük kaldı. Bloomberg, düşük faizli kredilerden çok sınırlı bir kesimin yararlanabildiğini, seçim öncesi hükümetin TL'de yeni bir düşüş olmaması için kredileri kısıtladığını yazdı.

Merkez Bankası (TCMB) önceki gün politika faizini yüzde 9’a indirirken, resmi tüketici enflasyonuna göre reel faiz de yüzde -76,5’e geriledi. Türkiye eksi reel faizde dünyadaki açık ara liderliğini pekiştirirken, yüzde -11,2 ile ikinci sıradaki Polonya ile fark daha da açılmış oldu.

TCMB’nin ticari kredilerin bir kısmını politika faizine endeksleyen uygulamasıyla birlikte söz konusu ticari kredi faizleri de TCMB’nin politika faizi indirimlerine paralel olarak geriliyor.

Nitekim ortalama ticari kredi faizleri geçen hafta yüzde 16,4’e kadar geriledi. Tabii söz konusu düşük faizli ticari krediye ulaşabilmek için belirlenen birçok kıstası sağlamak gerekiyor ve bankaların kredi büyümelerine de sınırlama getirilmiş durumda. Türkiye’de kredi piyasasındaki bu duruma dair Bloomberg’de dikkat çeken bir analiz yayımlandı.

 ‘KREDİYE ERİŞİM SINIRLANDIRILDI’

ABD'li ekonomi haber ajansı Bloomberg “Türk bankaları dünyanın en ucuz kredilerini sunuyor, az sayıdaki seçilmişe” başlıklı analizde söz konusu ucuz krediye erişimin düzenlemelerle sınırlandırıldığı çünkü hükümetin gelecek yılki seçimler öncesinde güçlü ekonomik büyümeyi sürdürürken bir kur krizinden kaçınmak istediği belirtildi.

Aslı Kandemir ve Beril Akman imzalı analizde, kredilerin öncelikli olarak ihracatçı şirketler ile istihdamın dörtte üçünü sağlayan KOBİ’lere yönlendirildiği kaydedildi. BDDK verilerine göre, KOBİ kredilerinin hacminki artış, ocak-ekim döneminde 700 milyar TL’yi aştı.

 ‘İTHALAT İÇİN GEREKLİ KREDİ FAİZİ YÜKSEK’

Döviz fazlası olan şirketlerin ucuz krediye erişimde zorluk çektiğine değinilen analizde, Ankara merkezli bir mobilya üreticisi firmanın satış yöneticisi olan Eren Gönül’ün “Sadece ithalat ihtiyacı az olan ihracatçılar kredi alabiliyor, onların sayısı da bir avuç” görüşüne yer verildi. Gönül, birçok şirket gibi kendi şirketlerinin de ara malı ithal etmek için gerekli kredi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle büyümeyi amaçlamadıklarını söyledi.

Uygulanan finansal mühendisliğin, TL’yi raydan çıkarmadan kredi büyümesini sağlayabildiğini ancak yüklü miktarda uzun dönemli devlet tahvili tutmaktan kaynaklanan risklere karşı bankaların temkinli olduğu belirtildi.