BM: Nükleer santral kontrolden çıktı

Son Güncellenme Tarihi: Ağustos 5, 2022 / 12:17

Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (IAEA) başkanı, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında ele geçirdiği devasa nükleer santralin “tamamen kontrolden çıktığını” söyledi.

Associated Press haber ajansının haberine göre Rafael Grossi, Zaporijya nükleer santralinin incelenmeye ve onarıma ihtiyacı olduğunu kaydetti. Grossi, “Herhangi bir nükleer tesiste asla olmaması gereken bir dizi şey oluyor” dedi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali, çatışmalara yakın bir bölgede. Rusya, Mart ayında Zaporijya nükleer santralini bombalamış ve daha sonra tesisin kontrolünü ele geçirmişti. Tesis, halen faaliyet gösteriyor. Tesisteki Ukraynalı personel, Rus kontrolü altında çalışıyor.


New York’taki BM merkezinde düzenlediği basın toplantısında Grossi, “Durum çok kırılgan. Nükleer güvenliğin her ilkesi şu ya da bu şekilde ihlâl edildi ve bunun devam etmesine izin veremeyiz” dedi.

IAEA Başkanı tesisi ziyaret etmek için mümkün olan en kısa sürede bir misyon oluşturmaya çalıştığını, ancak bunun için hem Ukrayna hem de Rus taraflarının onayının yanı sıra savaş bölgesini ziyaret etmenin içerdiği riskler göz önüne alındığında BM yetkisinin gerekli olduğunu söyledi.

Haziran ayında, Ukrayna’nın devlete bağlı nükleer işletmesi, herhangi bir ziyaretin Rusya’nın oradaki varlığını meşrulaştıracağını söyleyerek, IAEA’yı davet etmediklerini açıklamıştı. Bu hafta Grossi, kendisinin ve ekibinin Zaporijya nükleer santraline ulaşmak için korumaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Bu da hem Rusya hem de Ukrayna’nın işbirliğinin gerektiği anlamına geliyor.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top