BM’den Sincan raporu: Uygurlara yönelik ihlaller insanlığa karşı suç

BM’den Sincan raporu: Uygurlara yönelik ihlaller insanlığa karşı suç
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, görev süresinin dolmasına dakikalar kala yayınladığı raporla, Çin’in Sincan Özerk Bölgesi’nde Uygurlara yönelik “ciddi insan hakları ihlalleri “...

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, görev süresinin dolmasına dakikalar kala yayınladığı raporla, Çin’in Sincan Özerk Bölgesi’nde Uygurlara yönelik “ciddi insan hakları ihlalleri “ gerçekleştirdiğini, “insanlığa karşı işlenmiş suçlar” seviyesinde değerlendirilebileceğini belirtti.

The Guardian’da yer alan habere göre, geçen aylarda Çin’e giderek Sincan Özerk Bölgesi’ni ziyaret eden BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, görev süresinin dolmasına 11 dakika kala, Uygur insan hakları gruplarının beklediği raporunu paylaştı.

45 sayfalık raporda İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi “Uygurların ve ağırlıklı olarak Müslüman olan diğer grupların, kısıtlamalar ve daha genel olarak bireysel ve toplu olarak yararlanılan temel haklardan yoksun bırakılmaları bağlamında, yasa ve politika uyarınca keyfi ve ayrımcı gözaltı kapsamı, uluslararası suçlar, özellikle insanlığa karşı suçlar oluşturabilir” ifadeleri yer aldı.

8 ay geciken raporun paylaşılmasını son dakikaya kadar engellemeye çabaladığı belirtilen Çin hükûmeti, resmi yanıtında raporun “yanlış bilgiler ve Çin karşıtı güçlerin ürettiği yalanlardan” oluşturulduğunu iddia etti. Çin, ülkenin iç işlerine karışıldığını savundu.

Çin, son yıllarda Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygur Türkleri ve diğer azınlık mensuplarını hedef alan sistematik hak ihlallerine ilişkin iddialar nedeniyle uluslararası kamuoyunda eleştirilere hedef oluyor.