BM’den Türkiye’ye Kavala çağrısı: “AİHM kararlarına saygı duymalısınız”

Son Güncellenme Tarihi: Kasım 30, 2022 / 11:57

Taksim Gezi Parkı eylemlerine destek verdiği gerekçesiyle 2017 yılından beri tutuklu bulunan Osman Kavala hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), tahliye kararı vermesine karşın cezaevinde bulunması dolayısıyla Türk makamlarına yazı yazan BM raportörleri, Türkiye’deki adalet konusunda endişeli olduklarını dile getirirken, bir kez daha AİHM kararlarına saygı duyulması çağrısında bulundu.

BM raportörleri, 21 Eylül’de Kavala’ ile ilgili Türk makamlarına ilettikleri yazıyı, 25 Kasım’da kamuoyuyla paylaştı. Yazı, 60 gün boyunca gizli tutuldu ve hükümete yanıt vermek için zaman verildi.

Yazıda, Kavala ile ilgili yargı süreci anlatıldı ve “Hükümetinizi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararına ve meşruiyetine saygı göstermeye ve yaklaşık beş yıldır keyfi bir biçimde tutuklu bulunan Kavala’nın özgürlüğünü sağlama sürecini başlatmaya çağırıyoruz” denildi.

BM raportörleri, Türkiye’nin 10 Kasım’da bu yazıya verdiği yanıtı da paylaştı. BM İnsan Hakları Savunucuları Özel Raportörü’nün, hükümetin gözlemlerini dinlemeden tek taraflı bir şekilde karara vardığını’ belirten hükümet, ‹böyle bir yaklaşımın yapıcı bir diyalog ve insan haklarının korunması için yararlı olmayacağı değerlendirmesini paylaştı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top