Böbreğini satmak isteyenlerin sayısı bağışçıları geçti

Böbreğini satmak isteyenlerin sayısı bağışçıları geçti
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, ekonomik sorunlar nedeniyle Türkiye’de böbreğini satmak isteyenlerin sayısında önemli artış olduğunu, yasa dışı yollardan böbreğini satmak isteyenlerden bazılarının Türk Böbrek Vakfı’na...

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, ekonomik sorunlar nedeniyle Türkiye’de böbreğini satmak isteyenlerin sayısında önemli artış olduğunu, yasa dışı yollardan böbreğini satmak isteyenlerden bazılarının Türk Böbrek Vakfı’na başvurduğunu söyledi.

TELEFON EDİP SATMAK İSTEDİĞİNİ SÖYLÜYORLAR
Böbreğini satmak isteyenlerin bağış yapmak isteyenleri geçtiğini belirten Erk, telefonla arayan kişilerin vakfın yöneticileri tarafından bilgilendirilerek bu kararlarından vazgeçirilmeye çalışıldığını vurguladı.

ON BİNLERCE KİŞİ VAR
Pandemi sürecinde organ bağışı sayısının azaldığını ifade eden Erk "2019 yılındaki pandemi öncesi koşullara gelmek üzereyiz. Bağış yapmak isteyenlerin haricinde, satmak isteyenlerle ilgili bir durum var. Sadece ülkemizde değil, yurt dışında da resesyon, durgunluk, ekonomik nedenlerle organlarını satmak isteyen on binlerce, yüz binlerce kişi var" dedi.

GÜNDE 15-20 KİŞİ ARIYOR
“Ülkemizde ne yazık ki organlarını satmak isteyenlerin sayısı, organlarını bağışlayanların oldukça üstüne çıkmış durumda" diyen Erk şöyle devam etti:
“Gerek yurt içinden gerekse yurt dışından devamlı talepler geliyor. Aracılık isteniyor. Bunlar, günde 15 ile 20 arasında değişiyor. Eskiden bu rakamlar günde 5 civarındaydı. Bunu yıla göre hesapladığımızda 7 bin 200 civarında bir rakam çıkıyor ki bu oldukça büyük bir rakam. Hem yurt dışından hem yurt içinden. Tabii yurt içinden özellikle günde 10-15 civarında ortalama talep geliyor. Bunların yüzde 50’si sosyal medya üzerinden, diğer yarısı ise telefonla geliyor. Tabii bir de haber ajansımız üzerinden geliyor. Şu anda hakikaten bir yoğunluk yaşıyoruz. Hepsi soruyor, ‘Biz biliyoruz bu işin ticaretinin yasak olduğunu ama yine de ihtiyacımız var. Bir arkadaşımın böyle bir ihtiyacı var. Acaba ben verebilir miyim’ diyerek devreye giriyorlar.’’ (ANKA)