Boğaziçililere 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor

Boğaziçililere 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor
Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen bir sergide Kabe'nin de olduğu bir resmin yer almasına ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. Savcılık, ikisi tutuklu yedi öğrenci hakkında, "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik...

Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen bir sergide Kabe'nin de olduğu bir resmin yer almasına ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. Savcılık, ikisi tutuklu yedi öğrenci hakkında, "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan bir yıldan üç yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenlendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu’nun hazırladığı iddianamede ifadelerine yer verilen İTÜ Mimarlık Fakültesi öğrencisi olan şüpheli Selahattin C.U. ile Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi şüpheli Doğu D. söz konusu resmi asmadıklarını, yine Boğaziçili olan diğer şüpheliler de sergide düzenleyici olmadıklarını belirterek suçlamaları reddetti.

İddianamede, 30 Ocak'ta tutuklanan Doğu D. ve Selahattin C.U. ile diğer şüpheliler Eda K., Hazar K., Mahmutcan B., Sena N. B., Rümeysa Ö.'nün “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan 1'er yıldan 3 'er yıla kadar hapsi istendi.

KANUNLAR NE DİYOR?

Emniyet’te, tutuklama gerektirmeyen “dini değerleri aşağılama” iddiasıyla ifadeleri alınan öğrencilere yöneltilen suçlama, savcılık tarafından “kin ve düşmanlığa tahrik” olarak değiştirilmiş ve 2 öğrenci tutuklanmıştı. İnfaz Kanunu’na göre öğrenciler en üst sınır olan 3 yıl ceza alırsa 1.5 yılını yatması gerekiyor. Son 1 yılında ise denetimli serbestlik ile tahliyeleri gerekiyor. Bu durumda öğrenciler 6 ay cezaevinde kalacak. Öğrenciler 1 aydır cezaevindeler.

Öğrencilerin avukatı Levent Pişkin, daha önce Gazete Pencere’ye öğrencilerin hiç ceza almaması gerektiğini, suçun unsurlarının oluşmadığını belirterek, “Bu yargısız infazdır, yargı tacizidir” demişti.

Bu şiddet derhal son bulmalı

Boğaziçi Üniversitesi'nde Melih Bulu'nun rektörlüğe atanmasıyla başlayan protestolar sürüyor. Akademisyenler ve öğrenciler tarafından hazırlanan bültende, "Üniversitemizde polis ablukası devam ediyor. Bunca polisin üniversite etrafında asla gelmeyecek bir tehdide karşı eli tetikte beklemesi ve vatandaşlar olarak ödediğimiz bunca verginin sürekli çalışır durumda tutulan polis araçlarına gereksizce harcanması kabul edilemez. Bu şiddetin derhal son bulmasını talep ediyoruz" denildi.

3 bin 453 AYDINDAN ERGÜDER’E DESTEK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Boğaziçi protestolarıyla ile ilgili Prof. Dr. Üstün Ergüder'e yönelik hedef gösteren açıklamalarına aydınlardan tepki geldi. 3 bin 453 kişi adına yapılan açıklamada, "Ergüder’in meslektaşı, öğrencisi, dostu, arkadaşı olmaktan onur duyuyoruz" denildi. İmzacılar arasında Jeolog Celal Şengör, yazar Ahmet Altan, Zülfü Livaneli, Aydın Engin, Cihangir İslam, Ertuğrul Günay, Esra Mungan, Ezel Akay, Fikri Sağlar, Genco Erkal gibi isimler var.