Böke: Şimdiden acil adımlar atılmalı

Böke: Şimdiden acil adımlar atılmalı
TÜİK tarafından açıklanan nisan ayı enflasyon rakamlarını yorumlayan CHP’li milletvekili Selin Sayek Böke, koronavirüs nedeniyle tüketim alışkanlıklarının değiştiğini vurgulayarak bunun da enflasyon hesaplamalarında açıkça...

TÜİK tarafından açıklanan nisan ayı enflasyon rakamlarını yorumlayan CHP’li milletvekili Selin Sayek Böke, koronavirüs nedeniyle tüketim alışkanlıklarının değiştiğini vurgulayarak bunun da enflasyon hesaplamalarında açıkça belirgin hale geldiğini söyledi.
Enflasyon sepetinin nisan ayında sadece temel ihtiyaçlardan oluştuğunu belirten Böke, “Uçağa binmedik, berbere gitmedik, çok acil değilse giyim almadık. Ama kiramız vardı, sofraya gıda koyma ihtiyacımız vardı, çocukların eğitim ihtiyaçları değişti, ona uymamız gerekti. Bu gözle baktığımızda enflasyon gıdada yüzde 11,28. Bu veriyi politika yapıcılar korona sonrası bir gıda krizi ile karşı karşıya kalmamak için tarıma dönmeye, üretime dönmeye ihtiyaç diye okumalı!” ifadelerini kullandı.
‘VERİLERİ İKTİDAR OKUMALI’
Evde kalınması gereken dönemde konutta enflasyon oranının yüzde 14.5 olduğunu söyleyen Böke, “Bu veriyi politika yapıcılar korona sonrası, borçla değil, bir sosyal hak olarak herkesin insanca barınmaya erişme ihtiyacı olarak okumalı” değerlendirmesinde bulundu.
Sağlık enflasyonunun 12.9 olduğunu söyleyen Böke, “O da erişebilene! Sağlık, temel insan hakkı. Politika yapıcılar bu veriyi sağlığın kamu hizmeti olarak herkese eşit ve ücretsiz sunulması ihtiyacı olarak okumalı!” dedi.
Salgın nedeniyle bu denli düşen talebe rağmen enflasyonun bu noktaya çıkmasına dikkat çeken Böke, “Korona sonrası için şimdiden acil adımlar atılması gerek. Talep yeniden canlandığında, üretim yeniden başlayıp döviz kurundaki sıçramanın maliyet şoku gerçeğe dönüştüğünde enflasyon açısından her şey daha zor olacak. Şimdiden uyarmak görevimiz. İktidarın görevi ise gerekli tedbirleri almak” ifadelerini kullandı.