‘Bolluk’ kuyruğunda derin hayal kırıklığı

‘Bolluk’ kuyruğunda derin hayal kırıklığı
“Faiz sebep enflasyon sonuç” diyerek piyasa şartları uygun olmadığı halde AKP lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın faiz indirme ısrarıyla döviz kurları, enflasyon, kredi faizleri, cari açık 8 aydır rekorlar kırmaya...

“Faiz sebep enflasyon sonuç” diyerek piyasa şartları uygun olmadığı halde AKP lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın faiz indirme ısrarıyla döviz kurları, enflasyon, kredi faizleri, cari açık 8 aydır rekorlar kırmaya devam ediyor, Türkiye’de yaşayan büyük çoğunluk fakirleştikçe fakirleşiyor.

Marketlerin etiketlerinde tüketicilerin yaşadığı kâbusun üzerine Erdoğan Tarım Kredi Market’e gitmiş 1007 lira tutan atıştırmalık alışverişini nakit ödemiş, çıkışta da “Fiyatlar bana uygun geldi” demişti. Ancak durduğu yerde durdurulamayan enflasyon, çoğunluğun inanmadığı resmi verilerle bile yüzde 80’e dayanınca bu kez Erdoğan Tarım Kredi Marketlere indirim talimatı verdiğini açıklamıştı.

Dün indirim başladı, Tarım Kredi Marketlerin önünde uzun kuyruklar oluştu ancak sonrasında marketlere gidenler derin hayal kırıklığı yaşadı. Çünkü temel gıda maddelerinde yapılacağı söylenen indirimler beklentilerin çok altındaydı.


GazeteDuvar.com.tr’den Nur Kaplan-Serkan Alan’ın Ankara’da Mamak ve Keçiören’den aktardığına göre açılış saati olan 09.00’dan önce erkenden sıraya giren onlarca kişi, “Zaten çoğu şey yoktur”, “Erkenden geldik umarım hayal kırıklığına uğramayız” diyerek bekleyişini sürdürdü.

Gıda fiyatlarında yaşanan artışlarla birlikte “indirim kovalamaya” başladıklarını anlatan bir kadın, “İyi ki rezilliğimizi çekmeye gelmişsiniz. Halkın sabahın köründe düştüğü hale bak” dedi.

Uyuyan bebeğini evde bırakıp geldiğini söyleyen bir başka kadın da temel gıdalar dışında harcama yapamadıklarını, yakında temel gıdalardan da kesinti yapmaya başlayacaklarını anlattı, “Artık çocuğum bile markete gidince bir şey istememeye alıştı” diyerek içinde bulunduğu durumu paylaştı.

Mamak’ta markete girip ilk çıkanlardan biri “Makarna ve salça dışında alınacak bir şey yok. Boşuna beklemeyin indirim falan yok” diyerek hayal kırıklığını anlatarak gitti.

Marketin içinde ise etiketlerden memnuniyetsizliğini seslendiren müşteriler vardı, “Bu fiyatlar dünle aynı, nerede indirim. Siz bizimle dalga mı geçiyorsunuz? Neyin fiyatını düşürdünüz de bizi buraya çağırdınız” soruları duyuluyordu.


Market çalışanları ise indirimde olduğu söylenen ürünlerin birer adet alınabileceğini anlatmaya çalışıyordu sinirli kalabalığa.

Abidinpaşa şubesinde ise Mamak şubesinde satılan aynı ürünlerin farklı fiyatları dikkat çekiciydi. Ayrıca kooperatif marketinde bir kilogram un 10 TL, mercimek 19,90 TL, bir litrelik süt 14,75 TL, 6’lı kağıt havlu 30 TL’yken aynı ürünler hemen yan taraftaki zincir markette de aynı fiyattan satıştaydı. İndirimin olacağı açıklanan bazı ürünler ise zincir markette daha ucuzdu. Örneğin 15’li yumurta Tarım Kredi Kooperatifi marketinde 39,25 TL iken zincir markette 29,50 TL, 30’lu çocuk bezi kooperatif marketinde 135 TL iken zincir markette 125 TL, bir kilogramlık domates salçası kooperatif marketinde 16,50 TL’yken zincir markette 15 TL idi. Tarım Kredi Kooperatifi’nde en yaygın satılan ve paketi 6,90 TL olarak dikkat çeken makarna da yine zincir markette 4,40 TL olarak satışa sunulmuştu.

Keçiören İncirli’deki Tarım Kredi Kooperatifi Market de uzun kuyruk olan marketlerden biriydi. Emekli olduğunu söyleyen bir kadın, “Kâr amacı gütmeyeceğiz diyorlar,
daha önce niye yapmadı? Seçimler yaklaşırken mi aklınıza geldi? Bu vatandaşa yazık günah değil mi?” diyerek ekonomik zorluklara dikkat çekerken sitemini de aktardı.

Sırada bekleyenlerin çoğu kapılar açılınca bakliyat ürünlerine yöneldi. Fiyatlarda değişiklik olmadığını görenler, “Fiyatlar aynı, 5 kuruş indirim yok, hiçbir şey düşürmemişler” diye sitem ederken, alışveriş arabaları boş kaldı.