Bolsonaro, ABD’de istenmiyor

Bolsonaro, ABD’de istenmiyor
Brezilya’da destekçileri seçim sonucunu kabul etmeyerek devlet kurumlarını basan eski cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro, bulunduğu ABD’de de istenmiyor. Kongre üyeleri, görev süresi dolmadan iki gün önce Florida’ya gelen aşırı...

Brezilya’da destekçileri seçim sonucunu kabul etmeyerek devlet kurumlarını basan eski cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro, bulunduğu ABD’de de istenmiyor. Kongre üyeleri, görev süresi dolmadan iki gün önce Florida’ya gelen aşırı sağcı liderin Brezilya’ya geri gönderilmesi çağrısında bulunuyor.

VOA’nın haberine göre, Brezilya’da yaşanan olayların ardından, Demokrat Joe Biden yönetimi eski Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump’la yakın ilişkileri bulunan Bolsonaro’nun Brezilya’ya geri gönderilmesi baskısıyla karşı karşıya.

Teksas eyaletini temsil eden Demokrat Partili Temsilciler Meclisi üyesi Joaquin Castro dün CNN televizyonuna verdiği röportajda, “ABD Brezilya’da yurtiçi teröre ilham veren otoriter bir lidere sığınma sağlamamalı. Bolsonaro Brezilya’ya geri gönderilmeli” dedi.

Minnesota’yı temsil eden Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi Ilhan Omar, New York’u temsil eden Demokrat Alexandria Ocasio Cortez ve California eyaletini temsil eden Mark Takano da benzer çağrılarda bulundu.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez, “6 Ocak’tan iki yıl sonra Trump’ın mirası içinde bulunduğumuz yarımküreyi zehirlemeye devam ediyor. Demokrasinin korunması ve kötü huylu aktörlerin hesap vermesi gerekli” ifadelerini kullandı.

BOLSONARO ABD’DE NE KADAR KALABİLİR?
Reuters haber ajansına adını vermemek koşuluyla konuşan ABD Konsolosluğu’ndan bir yetkili ve üst düzey eski bir diplomat, Brezilya’nın eski cumhurbaşkanının çok yüksek ihtimalle devlet başkanlarına verilen A-1 vizesiyle ABD’ye geldiğini söyledi.

Normal koşullarda A-1 vizesi verilen kişi görevden ayrıldığında iptal oluyor; ancak Bolsonaro görev süresi resmen dolmadan önce Brezilya’dan ayrılıp ABD’ye geldiği için A-1 vizesinin hala aktif olduğu ihtimali üzerinde duruluyor.

Eski devlet başkanlarının vizelerinin iptal edilmesi konularında tecrübesi olan bir yetkili de, A-1 vizesiyle ABD’de ne kadar uzun süre kalınabileceğine ilişkin bir sınırın olmadığını belirtiyor.

Konu ABD Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen günlük basın toplantısında da gündeme geldi. Dışişleri sözcüsü Ned Price kişilerin vize statüsü konusunda bir yorumda bulunamayacağını söyledi ancak vize kurallarıyla ilgili genel bir açıklama yaptı.

Bolsonaro, destekçilerinin kamu binalarını basmasının ardından ABD’de karın ağrısı şikayetiyle hastanede tedavi görmeye başlamıştı.