BOLTON’UN KİTABINA ONAY ÇIKTI

BOLTON’UN KİTABINA ONAY ÇIKTI
ABD’de eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton’un yazdığı ve Trump yönetiminin ‘hassas ve gizli bilgiler içerdiği’ gerekçesiyle dağıtımını engelleme çabasında olduğu kitabın yayınlanmasında sakınca olmadığı...

ABD’de eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton’un yazdığı ve Trump yönetiminin ‘hassas ve gizli bilgiler içerdiği’ gerekçesiyle dağıtımını engelleme çabasında olduğu kitabın yayınlanmasında sakınca olmadığı mahkeme kararıyla onaylandı. Trump karara tepki gösterdi.
Cumartesi günü federal mahkemede verilen karar Bolton için bir zafer olarak görüldü. Ancak kararı veren hakim Judge Royce Lamberth, Bolton’un kitabının içeriğindeki bazı bilgileri Beyaz Saray’ın incelemesi taranmadan yayınlayarak “ABD’nin ulusal güvenliğiyle kumar oynadığının” da altını çizdi.
Kararın açıklanmasının ardından Trump Twitter üzerinden verdiği tepkide Bolton’un, “dev miktarda gizli bilgi yayınlayarak yasayı ihlal ettiğini” savundu ve “Bunun için çok büyük bir bedel ödemeli, ondan öncekilerin ödediği gibi. Bu bir daha asla olmamalı” ifadelerini kullandı.
Beyaz Saray’dan da yapılan yazılı açıklamada, mahkemenin Bolton’un gizlilik anlaşması yükümlüklerini ihlal ederek ABD’nin ulusal güvenliğiyle ‘’kumar oynadığı’’ tespitine dikkat çekildi. Açıklamada, mahkemenin yayıma onay vermesinin tek nedeninin, ‘’Bolton’un gizlice sergilediği yanlış davranış nedeniyle’’ kitabın içeriğinin zaten geniş biçimde yayılmış olması olduğu belirtildi.